Du behöver

  • 200 g smör eller margarin
  • 2.5 dl socker
  • 3 st ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Nougat:

0.75 dl socker
0.75 dl mandel

Ugn: 160°

Det här behövs:

Gör så här

1
Börja med nougaten. Hacka mandeln ganska fint. Smält sockret i en stekpanna under omrörning. Tillsätt mandeln och rör om. Häll upp nougaten på smord plåt eller bakplåtspapper. Bryt sönder eller grovstöt nougaten i en mortel när den har kallnat.

2
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, under kraftig omrörning.

3
Blanda samman mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smeten. Rör till sist ner nougaten.

4
Häll smeten i en välsmord och bröad form som rymmer ca 1 3/4 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.

5
Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får kallna under sin form. Kakan går att frysa.