Du behöver
- 200 g smör eller margarin
- 2.5 dl socker
- 3 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
Nougat:
0.75 dl socker
0.75 dl mandel
Ugn: 160°
Det här behövs:
Gör så här
1
Börja med nougaten. Hacka mandeln ganska fint. Smält sockret i en stekpanna under omrörning. Tillsätt mandeln och rör om. Häll upp nougaten på smord plåt eller bakplåtspapper. Bryt sönder eller grovstöt nougaten i en mortel när den har kallnat.
2
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, under kraftig omrörning.
3
Blanda samman mjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i smeten. Rör till sist ner nougaten.
4
Häll smeten i en välsmord och bröad form som rymmer ca 1 3/4 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.
5
Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får kallna under sin form. Kakan går att frysa.