Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk timjan
  • 4 dl durumvetemjöl
  • vetemjöl ca 8-9 dl special

Pensling och garnering:

olivolja
rosmarin oliver

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, olivolja och timjan.

2
Tillsätt durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.

3
Vrid ur en våt handduk och svep in degen i den. Låt den jäsa i rumstemperatur ca 1 1/2 timme.

4
Tag fram degen och arbeta den smidig på nytt. Dela degen i ca 16 lika stora bitar. Forma runda släta bullar. Platta till dem ordentligt. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa under duk ca 40 minuter.

5
Gör ca 3–4 fördjupningar i varje bulle med fingret. Pensla bullarna med olivolja och strö rosmarin över dem. Lägg eventuellt oliver i hålen.

6
Grädda bröden mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills de har fin färg och känns torra. Låt bröden kallna på galler.

7
Bröden går att frysa, värm dem då i 200° varm ugn strax innan de ska serveras så blir ytan knaprig på nytt.