Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 2 tsk salt
- 2 msk olivolja
- 2 tsk timjan
- 4 dl durumvetemjöl
- vetemjöl ca 8-9 dl special
Pensling och garnering:
olivolja
rosmarin oliver
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, olivolja och timjan.
2
Tillsätt durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.
3
Vrid ur en våt handduk och svep in degen i den. Låt den jäsa i rumstemperatur ca 1 1/2 timme.
4
Tag fram degen och arbeta den smidig på nytt. Dela degen i ca 16 lika stora bitar. Forma runda släta bullar. Platta till dem ordentligt. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa under duk ca 40 minuter.
5
Gör ca 3–4 fördjupningar i varje bulle med fingret. Pensla bullarna med olivolja och strö rosmarin över dem. Lägg eventuellt oliver i hålen.
6
Grädda bröden mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills de har fin färg och känns torra. Låt bröden kallna på galler.
7
Bröden går att frysa, värm dem då i 200° varm ugn strax innan de ska serveras så blir ytan knaprig på nytt.