Du behöver
- 100 g smör eller margarin
- 2.5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 0.5 tsk salt
- 1 dl socker
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 10 dl
Fyllning:
4 st äpplen skalade och klyftade
200 g mandelmassa riven
2 tsk kanel
Pensling:
ägg
mandel hackad
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Rör ner salt, socker, kardemumma, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa i ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. Skär sneda snitt efter långsidorna.
4
Fördela äpplen, mandelmassa och kanel i mitten på längderna. Vik flikarna växelvis från sidorna mot mitten. Jäs ca 30 minuter.
5
Pensla med ägg och grädda längderna nederst i ugnen i ca 25 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk. Längderna går bra att frysa.