Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 0.5 dl matolja
- 0.5 dl brödsirap
- vetemjöl ca 13-14 dl Special
Fyllning:
150 g oliver urkärnade
1 tsk dragon smulad
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme (37°) och häll den över jästen. Rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt salt, matolja, brödsirap och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är fast och smidig. Låt degen jäsa under duk ca 40 minuter.
3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Ta undan en liten bit från varje degbit. Kavla ut de stora degbitarna till ca 25×35 cm.
4
Strö över smulad dragon och oliver. Rulla samman och lägg bröden på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt.
5
Dela de små degbitarna i tre bitar och rulla ut långa längder. Fläta dem och lägg flätan ovanpå bröden. Fäst ändarna ordentligt så att de inte lossnar under gräddningen.
6
Låt bröden jäsa under duk ca 30 minuter.
7
Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
8
Låt bröden kallna på galler under duk. Brödet går att frysa.