Du behöver
- 5 dl mjölk (3% fett)
- 25 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 2 tsk salt
- vetemjöl ca 12-13 dl special
Kryddsmör:
100 g smör rumsvarmt
vitlöksklyftor ev 2
0.5 tsk örtsalt
2 msk persilja finhackad
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme (37°) och häll den över jästen. Rör om så att den löser sig.
2
Klicka ner matfettet. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Rör under tiden samman smöret med pressade vitlöksklyftor, hackad persilja och örtsalt.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut dem till ca 12×30 cm.
5
Bred kryddsmöret över degkakorna och rulla samman dem. Nyp till kanterna ordentligt. Lägg bröden med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa ca 20 minuter.
6
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
7
De går att frysa.
Bjud kryddbröden nygräddade eller sprödvärm dem i ugnen strax före serveringen.