Du behöver
- 5 dl mjölk (3% fett)
 - 25 g jäst
 - 50 g smör eller margarin
 - 2 tsk salt
 - vetemjöl ca 12-13 dl special
 
Kryddsmör:
                                                              100 g smör                       rumsvarmt
                                                                vitlöksklyftor                       ev 2
                                                              0.5 tsk örtsalt
                                                              2 msk persilja                       finhackad
Ugn: 225°
Gör så här
1
                Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme (37°) och häll den över jästen. Rör om så att den löser sig.
            
2
                Klicka ner matfettet. Tillsätt salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
            
3
                Rör under tiden samman smöret med pressade vitlöksklyftor, hackad persilja och örtsalt.
            
4
                Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut dem till ca 12×30 cm.
            
5
                Bred kryddsmöret över degkakorna och rulla samman dem. Nyp till kanterna ordentligt. Lägg bröden med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Låt bröden jäsa ca 20 minuter.
            
6
                Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
            
7
                De går att frysa.
            











                            
                            
                            
                            
                            
                            
            
            







                            
                            
                            








                            
                            
        









                            
                            
                            







                            
                            
                            
                            
                            
                            
Bjud kryddbröden nygräddade eller sprödvärm dem i ugnen strax före serveringen.