Du behöver

  • 150 g smör eller margarin
  • 3 dl socker
  • 2 st stora ägg
  • apelsin rivet skal av 1/2
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning:

100 g smör
2.5 dl florsocker
1 st äggula
saft av 1
citron rivet skal av 1/2

Garnering:

2.5 dl florsocker
apelsinsaft ca 1 1/2 msk
apelsinklyfta skinnfria
citronmeliss

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt kraftig omrörning.

2
Blanda samman mjölet med bakpulver och rivet apelsinskal. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör till en slät smet.

3
Häll smeten i smord och bröad form, ca 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler.

4
Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Rör tills det blir en fluffig, läckert gul kräm.

5
Dela kakan i två bottnar och bred apelsinkrämen över den undre. Lägg samman kakan

6
Rör ut florsocker med pressad apelsinsaft och bred glasyren över kakan. Låt glasyren stelna. Garnera med hinnfria apelsinklyftor och lite citronmeliss. Kakan går att frysa utan glasyr och fyllning.