Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • vetemjöl ca 13 dl

Fyllning:

3 msk smör eller margarin
200 g fetaost
1 msk oregano torkad eller färsk
5 st soltorkade tomater i olja

Pensling:

vatten
salt delikatess eller grovt

Ugn: 250°/200°

Det här behövs till 2 bröd:

Gör så här

1
Värm mjölken till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet. Blanda ner matfett, salt, honung och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt den jäsa i ca 45 minuter.

2
Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en ca 1 cm tjock avlång kaka.

3
Bred på matfett. Smula över osten och strö på oregano och de hackade tomaterna.

4
Rulla ihop degen, vrid om några varv och forma till runda kransar. Lägg dem på plåt med bakpapper. Pensla med vatten, strö på salt och jäs i ca 20 minuter. Snitta bröden och grädda nederst i ugnen i 250° i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200° och grädda färdigt i ca 25 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk.


Kommentar:
Kontrollera att du har alla ingredienserna hemma innan du börjar baka. Brödet går utmärkt att frysa. Istället för vanligt vetemjöl kan du använda lantvetemjöl och eventuellt blanda det med rågsikt.