Du behöver

  • 2.5 dl brun farin
  • 0.75 dl ljus sirap
  • 0.75 dl vatten
  • 150 g smör eller margarin
  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk ingefära
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 3 msk konjak
  • vetemjöl ca 9-10 dl

Ugn: 175°

Gör så här

1
Lägg farinsocker, sirap och vatten i en kastrull. Låt det koka upp. Tag kastrullen från värmen och tillsätt matfettet skuret i mindre bitar. Låt det kallna utan omrörning.

2
Rör ut bikarbonaten med konjaken. Rör ner det i smeten tillsammans med kanel, ingefära och ca 8 dl vetemjöl. Arbeta det till en smet. Använd resten av mjölet till utbakningen.

3
Lägg smeten i plastfolie och lägg den kallt till nästa dag.

4
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord, eventuellt med lite mera mjöl. Kavla ut degen tunt och tag med mått ut olika figurer. Lägg dem på kall bakpappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter.

5
Låt kakorna svalna på plåten innan de får kallna på galler. Förvara kakorna i burk med tättsittande lock.