Du behöver

  • 250 g rotselleri skalad
  • 250 g potatis skalad
  • 4 dl vatten
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 st gul lök
  • 2.5 dl mellangrädde
  • citronsaft ca 2 msk pressad

Tillbehör

150 g kallrökt lax
1 st päron fast
40 g valnötter

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Tärna skalad rotselleri och potatis i ca 2 cm stora bitar. Skala och hacka löken. Fräs potatis, selleri och lök i lite matfett i en kastrull.

2
Tillsätt vatten, smulad buljong och grädde, Låt allt koka tills grönsakerna är mjuka.

3
Häll soppan i en mixer eller matberedare och kör till en slät soppa. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp på nytt. Smaka av med pressad citronsaft, salt och peppar. Är soppan för tjock så späd med lite buljong.

4
Hacka valnötterna och rosta dem i en torr stekpanna någon minut. Skala, kärna ur och tärna päronet. Fräs päronet hastigt i lite matfett. Blanda samman päron och valnötter.

5
Strimla laxen. Häll upp soppan i portionsskålar och toppa den med lax, valnötter och päron.