Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 dl Ljummet vatten
  • 200 g smör eller margarin
  • vetemjöl ca 12 dl
  • 1.5 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 2 dl mjölk

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
vallmofrö

Ugn: 200°

Aprikossmör:

50 g smör
1.5 msk aprikospuré eller marmelad

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.

2
Smula ner jästen i en liten skål och häll det fingervarma vattnet över. Rör om så att jästen löser sig.

3
Rör ner jäst, salt, farinsocker och mjölk i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut varje till en rundel. Sporra eller skär ut 6 trianglar. Rulla ihop dem från den bredaste sidan.

5
Lägg gifflarna mede degskarven nedåt och böj dem till gifflar. Låt dem jäsa under duk ca 20 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

7
Låt gifflarna svalna på galler under duk. De går att frysa när de har kallnat.

8
Aptikossmör: Rör samman smöret med marmeladen. Bred aprikossmöret på de nybakade gifflarna eller på rostat bröd. Förvara smöret i kylen.