Du behöver
- 50 g jäst
- 1 dl Ljummet vatten
- 200 g smör eller margarin
- vetemjöl ca 12 dl
- 1.5 tsk salt
- 2 msk farinsocker
- 2 dl mjölk
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
vallmofrö
Ugn: 200°
Aprikossmör:
50 g smör
1.5 msk aprikospuré eller marmelad
Gör så här
1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
2
Smula ner jästen i en liten skål och häll det fingervarma vattnet över. Rör om så att jästen löser sig.
3
Rör ner jäst, salt, farinsocker och mjölk i mjölblandningen. Arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut varje till en rundel. Sporra eller skär ut 6 trianglar. Rulla ihop dem från den bredaste sidan.
5
Lägg gifflarna mede degskarven nedåt och böj dem till gifflar. Låt dem jäsa under duk ca 20 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
7
Låt gifflarna svalna på galler under duk. De går att frysa när de har kallnat.
8
Aptikossmör: Rör samman smöret med marmeladen. Bred aprikossmöret på de nybakade gifflarna eller på rostat bröd. Förvara smöret i kylen.