Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 125 g flytande margarin
  • 1.5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl ca 13 dl
  • mandelmassa ca 50 g
  • 1 st ägg
  • 4.5 msk mandelspån

Ugn: 225-250°

Till ca 30 gifflar behövs:

Gör så här

1
Smula jästen i en bunke. Rör ut i en liten del ljummen mjölk. Fyll på med resten av mjölken, socker och salt. Tillsätt nästan allt mjöl och arbeta degen smidig. Låt den jäsa ca 30 minuter under bakduk.

2
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den ytterligare. Dela degen i två delar. Kavla ut bitarna till ca 1/2 cm tjocka avlånga kakor. Sporra degen i trianglar. Lägg en klick riven mandelmassa på varje triangel. Rulla ihop från den breda sidan mot spetsen. Håll på så tills degen är slut. Låt gifflarna jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.

3
Pensla gifflarna med lätt uppvispat ägg. Strö över mandelspån. Grädda i ca 8-10 minuterna. Låt gifflarna kallna på galler med en bakduk över. Servera dem gärna med jordgubbssaft.