Du behöver

  • 800 g potatis av mjölig sort
  • 400 g blandfärs
  • 2 st schalottenlökar
  • 2.5 st vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • 0.5 msk rivet citronskal
  • 1 tsk salt
  • 2 krm sambal oelek
  • 2.5 msk vatten
  • 3 st ägg
  • olja till fritering

Tzatzikisås:

0.5 l yoghurt mild naturell
0.5 st gurka medelstor
0.5 tsk salt
1 st vitlöksklyfta
1 tsk vinäger
1 msk olivolja

Det här behövs för 4?5 port:

Gör så här

1
Börja med såsen. Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt vasslan rinna av, (minst 3?4 timmar). Skölj och riv gurkan grovt. Lägg raspet i en skål och strö över 1/2 tsk salt. Låt stå ca 30 minuter. Krama ur gurkan.

2
Rör ner gurkan, pressad vitlök, olivolja och vinäger i yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.

3
Skala potatisen och skär dem i tärningar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mosa potatisen.

4
Tillsätt pressad vitlök, persilja, citronskal, salt och sambal oelek. Rör om och tillsätt 2-3 msk vatten. Låt allt puttra ca 15 minuter så att vätskan kokar in. Smaka av.

5
Arbeta in färsen i potatismoset. Vispa upp äggen lätt och arbeta in dem i smeten.

6
Hetta upp oljan i en gryta eller fritös till 180°. Lägg ca 1 msk av smeten i oljan och fritera ca 3-4 minuter eller tills bullarna är gyllene. Lägg ca 3-4 bullar i oljan åt gången.

7
Låt bullarna rinna av på hushållspapper. Lägg upp dem sedan på fat och garnera med citron och oliver. Bjud tzatzikisåsen till.