Du behöver

  • 1 l vatten
  • 1 msk kummin
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk fänkål
  • 2 tsk salt
  • 4 dl sirap
  • 80 g jäst
  • 1 kg grovt rågmjöl
  • 5 st vetemjöl hg

Pensling:

sirap + kaffe

Ugn: 175°

Det här behövs för 2 limpor:

Gör så här

1
Koka upp vattnet med kryddor. Blanda det med rågmjölet i en bunke. Låt det svalna något.

2
Rör ut jästen med salt. Rör genast ner jästen med sirap och det mesta av vetemjölet i degen. Arbeta ihop degen och låt den jäsa ca 12 timmar över natten.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen i 2 delar som formas till limpor. Lägg på plåt och jäs ca 20 minuter.

4
Grädda limporna i drygt 60 minuter nederst i ugnen. Pensla med kaffe blandat med sirap. Svep in limporna i bakdukar och låt de kallna på galler.


Kommentar:
Jäs gärna limporna i korgar, så får du ett vackert mönstrat bröd.