Du behöver
- 1 l vatten
- 1 msk kummin
- 1 tsk anis
- 1 tsk fänkål
- 2 tsk salt
- 4 dl sirap
- 80 g jäst
- 1 kg grovt rågmjöl
- 5 st vetemjöl hg
Pensling:
sirap + kaffe
Ugn: 175°
Det här behövs för 2 limpor:
Gör så här
1
Koka upp vattnet med kryddor. Blanda det med rågmjölet i en bunke. Låt det svalna något.
2
Rör ut jästen med salt. Rör genast ner jästen med sirap och det mesta av vetemjölet i degen. Arbeta ihop degen och låt den jäsa ca 12 timmar över natten.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen i 2 delar som formas till limpor. Lägg på plåt och jäs ca 20 minuter.
4
Grädda limporna i drygt 60 minuter nederst i ugnen. Pensla med kaffe blandat med sirap. Svep in limporna i bakdukar och låt de kallna på galler.
Jäs gärna limporna i korgar, så får du ett vackert mönstrat bröd.