Du behöver
- 100 g mörk blockchoklad
- 3 msk honung
- 200 g smör eller margarin
- 1 3/4 dl socker
- 2 st ägg
- 50 g valnötter
- apelsin rivet skal av 1
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Garnering:
100 g blockchoklad
2 msk grädde
valnötter
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Dela chokladen i mindre bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med honung och matfett. Låt det smälta på svag värme. Låt det svalna.
2
Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
3
Hacka valnötterna och riv apelsinskalet. Rör ner det i äggsmeten.
4
Rör samman mjölet med bakpulver och rör ner det i smeten omväxlande med chokladblandningen.
5
Häll smeten i smord och bröad 1 1/2-litersform. Ställ formen i nedre delen av ugnen och grädda kakan ca 70-75 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila i sin form en stund innan den stjälps upp.
6
Bryt sönder chokladen och lägg den i en kastrull tillsammans med grädden. Låt chokladen smälta under omrörning då och då. Låt chokladsmeten kallna.
7
Bred chokladsmeten över den kalla kakan och garnera med valnötter. Kakan går att frysa utan chokladgarneringen.