Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl Ljummet vatten
- 0.5 dl solrosfrön
- 0.5 msk kummin anis eller fänkål
- 0.5 msk salt
- 1 msk sirap
- 1 msk olivolja
- 2 st färska rödbetor
- 5 dl rågsikt
- vetemjöl ca 8 dl
Garnering:
vatten
solrosfrön
Ugn: 200°
Det här behövs för 2 limpor:
Gör så här
1
Lös upp jästen i vattnet, som bör vara ca 37° varmt.
2
Skala och riv rödbetorna på fina skivan på matberedaren. Tillsätt solrosfrön, krydda, salt, sirap, olja och de rivna rödbetorna till vattnet.
3
Arbeta in rågsikten och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig samt låt den jäsa i bunken i ca 40 minuter.
4
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i 2 delar och forma runda limpor. Lägg dem på plåt att jäsa i ca 30 minuter. Pensla brödet med vatten och strö över solrosfrön. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk.
Rödbetorna kan bytas ut mot morötter eller oliver. Skiva gärna limporna innan du fryser dem.