Du behöver

  • 1 l filmjölk
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 2 dl sirap
  • 1 tsk salt
  • 9 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl solrosfrön
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl russin
  • 1 dl hasselnötter hela

Ugn: 200°/175°

Det här behövs för 2 limpor:

Gör så här

1
Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke.

2
Tillsätt mjölsorterna, solrosfrön, linfrön, russin och nötter. Blanda väl till en lös deg.

3
Fördela smeten i 2 smorda formar, ca 1 1/2 l. Grädda först 60 minuter i 200° nederst i ugnen.

4
Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare i ca 30 minuter. Täck ev med folie om brödet blir för mörkt.

5
Pröva med en sticka att brödet känns torrt. Låt brödet vila i minst 5 timmar i formen. Det går bra att frysa.