Du behöver

Sufflésmet:

2.5 dl mjölk kokhet
3 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 st äggulor
2 tsk maizena
0.25 krm kajennpeppar
0.5 krm muskot eller paprikapulver
6 st äggvitor
0.5 krm salt
500 g grönsaker t ex morotsslantar, sockerärter, blomkål
salt och peppar

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Smörj en stor suffléform, 1,3 l eller 4 portionsformar, ca 3 dl, mycket väl ända upp till kanten. Formarna bör ha raka kanter.

2
Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölet och späd under omrörning med den kokande mjölken. Koka några minuter.

3
Låt det svalna några minuter och tillsätt sedan äggulorna en i taget. Rör ner maizena och kryddor.

4
Vispa vitorna med 1/2 krm salt till hårt skum. Vänd först ner 1/4 av vitorna i sufflésmeten, som bör vara ljummen. Blanda försiktigt ner resten av vitorna, rör inte för mycket.

5
Lägg grönsakerna i botten på formarna, salta och peppra lätt och fördela sufflésmeten över. Släta till ytan med en fuktig bordskniv.

6
Grädda på galler nederst i ugnen i ca 40-50 minuter för stor form och ca 25-30 minuter för portionsformar. Prova med en provsticka, som ska vara fri från smet. Servera genast med rört smör, gärna smaksatt med finhackat blekselleri eller rädisor.