Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 6 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 3 dl vetemjöl Durum
  • vetemjöl ca 12 dl special

Pensling och garnering:

vatten
sesamfrön eller vallmofrön

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om så att den löser sig ordentligt.

2
Tillsätt salt, farinsocker, Durum vetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta bröd. Lägg bröden i smorda ca 1 1/2 liters formar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Pensla de väl jästa bröden med vatten. Strö över sesamfrön eller vallmofrön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Stjälp ur bröden och ställ tillbaka dem i ugnen ca 5 minuter eller tills bröden är genomgräddade.