Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 0.5 dl matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 msk baksirap ljus
  • 2 dl durumvetemjöl
  • vetemjöl ca 10-11 dl special

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
vallmofrö

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke.

2
Värm mjölk, vatten och matolja till fingervärme. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

3
Tillsätt salt, sirap, durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar.

5
Forma släta sprickfria limpor. Lägg dem i smorda, ca 1 1/2-liters, brödformar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön.

7
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter eller tills bröden känns torra.

8
Låt bröden vila någon minut i sin form. Stjälp sedan upp dem och låt dem kallna på galler under bakduk. Brödet går att frysa.