Du behöver
- 50 g jäst
- 3 dl mjölk
- 2 dl vatten
- 0.5 dl matolja
- 2 tsk salt
- 2 msk baksirap ljus
- 2 dl durumvetemjöl
- vetemjöl ca 10-11 dl special
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
vallmofrö
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke.
2
Värm mjölk, vatten och matolja till fingervärme. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
3
Tillsätt salt, sirap, durumvetemjöl och det mesta av vetemjöl special. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar.
5
Forma släta sprickfria limpor. Lägg dem i smorda, ca 1 1/2-liters, brödformar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Pensla bröden med uppvispat ägg. Strö över vallmofrön.
7
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter eller tills bröden känns torra.
8
Låt bröden vila någon minut i sin form. Stjälp sedan upp dem och låt dem kallna på galler under bakduk. Brödet går att frysa.