Du behöver
- 50 g jäst
- 1 dl vatten fingervarmt
- 200 g smör eller margarin
- vetemjöl ca 11-12 dl
- 2 tsk salt
- 2 msk socker
- 2 dl mjölk rumsvarm
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
vallmofrö
Ugn: 200°
Gör så här
1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.
2
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om så att jästen löser sig. Rör ner jästblandningen i mjölblandningen.
3
Tillsätt salt, socker och rumsvarm mjölk. Arbeta samman allt till en smidig deg. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor. Sporra eller skär ut 6 trekanter i varje rundel.
5
Rulla samman dem, från den breda sidan inmot mitten. Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt. Låt dem jäsa under duk ca 20 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.
7
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills gifflarna har fin färg och känns torra.
8
Låt dem kallna på galler under bakduk. De går att frysa.