Du behöver

  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten fingervarmt
  • 200 g smör eller margarin
  • vetemjöl ca 11-12 dl
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 2 dl mjölk rumsvarm

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
vallmofrö

Ugn: 200°

Gör så här

1
Finfördela matfettet i mjölet till en grynig massa.

2
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt fingervarmt vatten och rör om så att jästen löser sig. Rör ner jästblandningen i mjölblandningen.

3
Tillsätt salt, socker och rumsvarm mjölk. Arbeta samman allt till en smidig deg. Låt den jäsa under duk ca 1 timme.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 4 lika stora bitar. Kavla ut dem till runda kakor. Sporra eller skär ut 6 trekanter i varje rundel.

5
Rulla samman dem, från den breda sidan inmot mitten. Lägg gifflarna på bakpappersklädd plåt med skarven nedåt. Låt dem jäsa under duk ca 20 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrön.

7
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills gifflarna har fin färg och känns torra.

8
Låt dem kallna på galler under bakduk. De går att frysa.