Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl Ljummet vatten
- 2 msk smör eller margarin
- 1.5 tsk salt
- 2 msk honung
- 250 g kesella mager
- 1/2-1 tsk timjan
- 2 dl rågmjöl fint
- vetemjöl ca 13 dl
Garnering:
25 st oliver
Ugn: 200°
Det här behövs för 2 limpor:
Gör så här
1
Rör ut den smulade jästen i vattnet. Tillsätt matfett, salt, honung, kesella, timjan, rågmjöl och det mesta av vetemjölet.
2
Arbeta degen smidig och låt den jäsa ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i 2 delar. Forma dessa till runda limpor som läggs på bakpappersklädd plåt.
4
Tryck ner oliverna i degen och jäs i ca 30 minuter.
5
Grädda nederst i ugnen i ca 30 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.
Tips! Det är praktiskt att skiva brödet innan det fryses, då kan man ta upp och tina bara de skivor som går åt.