Du behöver

  • 3 dl rågmjöl fint
  • 4 dl kokande vatten
  • 3 dl Ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 1/2-1 msk salt
  • 100 g valnötter grovhackade
  • vetemjöl ca 13 dl Special

Ugn: 175°

Det här behövs för 2 limpor:

Gör så här

1
Häll 4 dl kokande vatten över rågmjölet. Rör samman det, täck över och låt det stå tills det svalnat till ca 37°.

2
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner det i rågdegen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den är fast och smidig. Jäs i ca 45 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela degen i 2 delar. Forma dessa till runda bröd som läggs på bakpappersklädd plåt eller i korgar att jäsa i ca 30 minuter.

4
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.


Kommentar:
Skållning används för att göra brödet saftigt och tätt. Det går också lättare att skära och smular mindre.