Du behöver
- 3 dl rågmjöl fint
- 4 dl kokande vatten
- 3 dl Ljummet vatten
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 1/2-1 msk salt
- 100 g valnötter grovhackade
- vetemjöl ca 13 dl Special
Ugn: 175°
Det här behövs för 2 limpor:
Gör så här
1
Häll 4 dl kokande vatten över rågmjölet. Rör samman det, täck över och låt det stå tills det svalnat till ca 37°.
2
Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda ner det i rågdegen. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den är fast och smidig. Jäs i ca 45 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda och dela degen i 2 delar. Forma dessa till runda bröd som läggs på bakpappersklädd plåt eller i korgar att jäsa i ca 30 minuter.
4
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.
Skållning används för att göra brödet saftigt och tätt. Det går också lättare att skära och smular mindre.