Du behöver
- 1 dl rågkross
- 5 dl vatten
- 250 g kesella
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 0.75 dl sirap
- 4 dl grahamsmjöl
- 10.5 dl vetemjöl
Ugn: 200°
Gör så här
1
Koka upp rågkross och 2 dl vatten. Häll i resten av vattnet (kallt) så att blandningen blir fingervarm. Smula i jästen och rör ut den.
2
Tillsätt kesella, salt, sirap, grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig och jäs ca 45 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen väl. Dela den i 2 delar och forma avlånga limpor. Lägg dem i smorda formar eller på bakpappersklädd plåt att jäsa ca 45 minuter.
4
Grädda nederst i ugnen i ca 40 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.