Du behöver

  • 1 dl rågkross
  • 5 dl vatten
  • 250 g kesella
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 0.75 dl sirap
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 10.5 dl vetemjöl

Ugn: 200°

Gör så här

1
Koka upp rågkross och 2 dl vatten. Häll i resten av vattnet (kallt) så att blandningen blir fingervarm. Smula i jästen och rör ut den.

2
Tillsätt kesella, salt, sirap, grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig och jäs ca 45 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda degen väl. Dela den i 2 delar och forma avlånga limpor. Lägg dem i smorda formar eller på bakpappersklädd plåt att jäsa ca 45 minuter.

4
Grädda nederst i ugnen i ca 40 minuter. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.