Du behöver

  • 4 st ägg
  • 1.5 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

1.5 dl vispgrädde
2 msk socker
1 dl fläderblomssaft outspädd
2 st äggulor
1 msk maizena majsstärkelse
jordgubbar ca 1/2 liter

Garnering:

4 dl vispgrädde
jordgubbar
mandelspån rostade
citronmeliss eller myntablad

Ugn: 200°

Det här behövs för 10-12 bitar:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker ljust och pösigt.

2
Blanda samman mjölsorterna med bakpulver och vaniljsocker. Rör ner det i äggsmeten. Rör till en en jämn smet.

3
Häll smeten i smord och bröad form som rymmer ca 2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-35 minuter eller tills kakan känns torr.

4
Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna.

5
Koka upp grädde, socker och saft i en kastrull till fyllningen.

6
Vispa upp äggulorna i Maizena i en skål. Häll sakta över den varma gräddblandningen under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen.

7
Sjud krämen tills den tjocknar under fortsatt omrörning, ca 3 minuter. Låt krämen kallna.

8
Dela kakan i två bottnar. Fördela krämen över den ena. Skiva jordgubbarna och lägg dem ovanpå. Lägg den andra tårtbottnen över.

9
Vispa grädden och spritsa eller bred den över och runtom hela tårtan. Garnera med jordgubbar, mandelspån och citronmeliss/myntablad.