Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 2.5 tsk bakpulver
  • 1 dl strösocker
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk

Fyllning:

2.5 st äpplen
3 msk strösocker
2 tsk kanel

Ugn: 200°

Det här behövs:

Gör så här

1
Blanda samman mjölet med bakpulver och socker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa.

2
Tillsätt mjölen och arbeta rakst ihop allt till en deg.

3
Tryck ut degen i en smord form, ca 28 cm i diameter.

4
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Tryck ner dem i degen.

5
Strö över socker och kanel.

6
Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter. Flytta sedan upp kakan och grädda i ytterligare ca 10-15 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.

7
Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler under bakduk. Kakan är godast nygräddad.

8
Prova att spritsa kolasås och strö mandelspån över äpplena på vetekakan istället för kanel och socker.