Du behöver

  • 50 g jäst
  • 3 dl morotssaft
  • 3 dl filmjölk
  • 1 tsk salt
  • 0.5 dl oregano eller andra kryddörter
  • 4 dl grahamsmjöl
  • vetemjöl ca 9 dl

Pensling:

filmjölk
oregano

Ugn: 200°

Det här behövs för 2 limpor:

Gör så här

1
Blanda morotssaft och filmjölk och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Tillsätt salt, krydda, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den och dela sedan degen i 2 delar.

4
Forma degbitarna till 2 avlånga limpor och lägg dem i smorda forma att jäsa i ca 1 timme. Pensla sedan med filmjölk, strö på oregano och grädda ca 50 minuter i nedre delen av ugnen. Ta bröden ur formarna och låt dem kallna på galler under bakduk.


Kommentar:
Du kan byta ut morotssaften mot vatten om du vill.