Du behöver
- 50 g jäst
- 75 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1.5 tsk salt
- 0.5 dl brödsirap ljus
- 3 dl havregryn
- vetemjöl ca 10-11 dl special
Garnering och pensling:
mjölk
havregryn
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål.
2
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.
3
Tillsätt salt, sirap, havregryn och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar.
5
Forma runda släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Pensla bullarna med mjölk och strö över havregryn.
7
Grädda mitt i ugnen ca 12-14 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.
8
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.
Om du använder bakplåtspapper så slipper du diska bakplåtar efter baket. Pappret går i regel att använda flera gånger.