Du behöver
- 50 g jäst
- 75 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1.5 tsk salt
- 0.5 dl brödsirap ljus
- 3 dl havregryn
- vetemjöl ca 10-11 dl special
Garnering och pensling:
                                                                mjölk
                                                                havregryn 
Ugn: 225°
Gör så här
1
                Smula ner jästen i en degskål.
            
2
                Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.
            
3
                Tillsätt salt, sirap, havregryn och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
            
4
                Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar.
            
5
                Forma runda släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
            
6
                Pensla bullarna med mjölk och strö över havregryn.
            
7
                Grädda mitt i ugnen ca 12-14 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.
            
8
                Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.
            










 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
             
            







 
                             
                             
                            








 
                             
                             
        









 
                             
                             
                            





 
                             
                             
                             
                             
                             
                            
Om du använder bakplåtspapper så slipper du diska bakplåtar efter baket. Pappret går i regel att använda flera gånger.