Du behöver

  • 50 g jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 0.5 dl brödsirap ljus
  • 3 dl havregryn
  • vetemjöl ca 10-11 dl special

Garnering och pensling:

mjölk
havregryn

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål.

2
Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att jästen löser sig.

3
Tillsätt salt, sirap, havregryn och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar.

5
Forma runda släta bullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla bullarna med mjölk och strö över havregryn.

7
Grädda mitt i ugnen ca 12-14 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.

8
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.


Kommentar:
Om du använder bakplåtspapper så slipper du diska bakplåtar efter baket. Pappret går i regel att använda flera gånger.