Du behöver

  • 400 g fiskfilé gädda, kolja, gös eller abborre
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk potatismjöl
  • 3 st ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Ugn: 175°

Räksås:

500 g räkor
1.5 msk smör eller margarin
4 dl räkspad + vatten
2.5 msk vetemjöl
0.5 st fiskbuljongtärning
1 dl mjölk
dill
1 krm vitpeppar
1 msk pressad citron

Garnering:

räkor

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Skär fisken i mindre bitar. Lägg fisken i matberedaren tillsammans med salt, peppar, potatismjöl och ägg. 

2
Sätt igång maskinen och späd samtidigt med grädde och mjölk. Kör tills smeten är slät och porös, ca 2 minuter.

3
Lägg smeten i en väl smord och bröad form som rymmer ca 1 1/2 l. Jämna till ytan och täck formen med folie. Grädda i ugnen i ca 60 minuter. Låt färsen stå ca 10 min innan den stjälps upp.

4
Gör under tiden såsen. Skala räkorna och fräs skalen i matfett. Tillsätt vatten och koka ca 5 minuter. Sila. Vispa ut mjölet i lite kall vätska i en kastrull. Tillsätt resten av spadet, mjölken och buljongtärning. Sjud såsen i ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och citron. Lägg i dillen och räkorna. Därefter får såsen inte koka längre.


Kommentar:
Lägg fram alla ingredienserna i köket så att de får rumstemperatur. Då skär inte smeten sig. Lägg ett smort bakpapper i botten av formen så fastnar färsen inte så lätt.