Du behöver

  • 600 g jordärtskockor
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 500 g kycklinglår benfria
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gratängsås:

1 st burk krossade tomater
1 msk vetemjöl
1 tsk franska örtkryddor (Herbes Provence)
1 dl crème fraîche
salt

Gratinering:

riven ost

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala jordärtskockorna och lägg dem i en gryta. Tillsätt vatten och salt. Låt dem koka nästan mjuka. Häll bort vattnet och låt skockorna ånga av. Skär dem i skivor och lägg dem i en smord eldfast form.

2
Bryn kycklinglåren gyllene på båda sidorna. Stek dem tills de är genomstekta, ca 10 minuter. Salta och peppra. Lägg dem ovanpå jordärtskockorna.

3
Häll tomatkrosset i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det koka upp under omrörning. Tillsätt creme fraiche, örtkryddor och salt. Låt koka upp. Smaka av.

4
Fördela gratängsåsen över kycklingen. Strö riven ost ovanpå och gratinera mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills allt är genomvarmt och har fin färg.

5
Skockor ska kokas direkt: Jordärtskocka har ljusbrunt tunt skal och ljusgult fruktkött som mörknar lätt. Koka därför skockan direkt efter skalningen. Den har en fin mild, lite sötaktig och nötliknande smak.