Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 st ägg

Nötkeso:

1 st keso ask
2 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
0.75 dl nötkärnor grovhackade

Smörfrästa äpplen:

3 st äpplen
3 msk smör
3 msk farinsocker
3 msk portvin
0.25 tsk pepparkakskrydda

Ugn: 225°

Det här behövs för 8 port:

Gör så här

1
Blanda samman mjöl och socker. Finfördela matfettet i det till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta raskt ihop allt till en deg.

2
Tryck ut degen tunt i tartelettformarna. Nagga dem i bottnen.

3
Grädda formarna i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.

4
Vispa grädden. Rör samman den med keso, honung och nötter. Fördela fyllningen i tartelettformarna.

5
Skala äpplena. Skär dem i klyftor och kärna ur dem. Skär äpplena på längden.

6
Smält smöret i stekpanna på svag värme. Rör i sockret. Lägg i äpplena och fräs dem ca 1-2 minuter. Häll över portvin och krydda med pepparkakskryddorna.

7
Fördela äpplena i de kesofyllda tartelettformarna och bjud genast.