Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 0.5 dl olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 dl parmesanost nyriven
  • 3 dl rågsikt
  • vetemjöl ca 9-10 dl Special

Ugn: 200°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt olivolja, salt, parmesanost och rågsikt. Rör om.

3
Tillsätt det mesta av vetemjölet och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.

4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta ovala limpor.

5
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Skåra bröden med vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.

7
Låt bröden kallna på galler utan duk.