Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 0.5 dl olivolja
- 2 tsk salt
- 1 dl parmesanost nyriven
- 3 dl rågsikt
- vetemjöl ca 9-10 dl Special
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt olivolja, salt, parmesanost och rågsikt. Rör om.
3
Tillsätt det mesta av vetemjölet och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
4
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Forma släta ovala limpor.
5
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Skåra bröden med vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
7
Låt bröden kallna på galler utan duk.