Inkokt lax med örtsås

Riktigt festlig och klassisk sommarmat som dessutom inte behöver bli alltför dyr att bjuda på. Passa på att köpa lax när priset är förmånligt.

Du behöver

Spad:

1 l vatten 1 msk salt
1 st lagerblad
5 st vitpepparkorn
0.5 st gul lök
1 msk ättiksprit

Örtagårdssås:

1.5 dl crème fraîche eller vispgrädde
0.75 dl majonnäs
0.5 dl hackad dill
0.5 dl hackad gräslök
1 tsk dragon
1 krm vitpeppar
2 krm salt

Det här behövs för 4­-6 port:

Gör så här

1
Skrapa skinnet på laxen och skär den i portionsbitar, ca 4 cm tjocka.

2
Koka upp spadet och låt det koka i ca 10 minuter. Lägg fisken i en annan gryta och häll spadet över. Sjud fisken på svag värme under lock ca 15­-20 minuter.

3
Låt fisken svalna i spadet. Ta av skinnet på fisken medan den är ljum.

4
Lägg fisken i en skål och sila över spadet. Lägg på färska dillkvistar och ställ skålen kallt.

5
Blanda creme fraiche (eller vispad grädde) med majonnäs, kryddgrönt och lite salt och peppar. Ställ såsen kallt att “mogna”.

6
Servera laxen med såsen, kokt dillpotatis och sallad.


Kommentar:
Vill du att laxen ska behålla sin färg, uteslut då ättikan, som gör fisken blek. Samma recept kan användas till makrill, sik, röding och regnbåge.

Scroll to Top