Bergtungsfiléer med champagnesås

Låt dig förföras av en underbart god fiskrätt. Garnerad med en kräfta, och omgiven av champagnesås, ligger den goda bergtungsfilén. Rätten kan också lagas med spättfilé eller sjötungsfilé.

Du behöver

  • 350 g bergtungsfiléer
  • 1 dl vitt vin
  • 2.5 dl vatten + 1
  • 0.5 st morot
  • 0.25 st purjolök
  • 1 st kålrot liten
  • 1 st rotselleri liten bit

Champagnesås:

1 st schalottenlök
0.25 msk vitvinsvinäger
1.5 dl mousserande vin
1 msk hummerfond
1.5 dl grädde
salt kajennpeppar

Garnering:

2 st kräftor

Det här behövs för ca 2 port:

Gör så här

1
Skala morot, rotselleri och kålrot. Strimla dem fint. Ansa purjolöken och strimla den fint.

2
Skala och hacka löken fint till såsen. Fräs den mjuk och glansig utan att den får färg i lite mattfett. Tillsätt vinäger och 1/2 dl vin. Låt det koka ihop tills det nästan är torrt i kastrullen.

3
Tillsätt 3/4 dl vin, grädde och hummerfond. Låt såsen sjuda på svag värme ca 8–10 minuter. Smaka av med salt och kajennpeppar. Sila eventuellt såsen.
Smöra en låg vid panna och lägg fiskfiléerna dubbelvikta i den. Häll över vatten, vin och smulad buljong. Täck med smörpapper eller lock. Koka upp och låt fisken sjuda ca 8–10 minuter eller tills fisken är vit och ogenomskinlig. Håll fisken varm.

4
Koka grönsaksstrimlorna knappt mjuka ca 1–2 minuter i lättsaltat vatten.
Koka upp såsen på nytt och tillsätt det resterande vinet. Vispa så såsen får bubblor.

5
Fördela grönsaksstrimlorna mitt på tallrikarna. Lägg fiskfiléerna ovanpå. Häll såsen runtom och garnera med kräftor och något grönt. Kokt ris eller kokt pressad potatis är gott till.


Kommentar:
Vill du hellre ha spättfiléer eller sjötungsfiléer så går det lika bra. Spättfiléerna ska ha lite kortare koktid, sjötungsfiléerna några minuter längre. Vill du ha en tjockare sås kan du reda av den med Maizenaredning för ljusa såser.

Scroll to Top