Basilika-lamm i grönsaksbädd

Laga en riktig festrätt med färskt lamm. Här steker du både kött, potatis och grönsaker tillsammans i ugnen. Lättlagat och kalasgott!

Du behöver

  • 1 kg kotlettrad lammsadel
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1.5 tsk basilika
  • 1 kg potatis
  • 6 st schalottenlökar
  • 4 st tomater
  • 1 st squash ca 200 g

Marinad:

0.5 dl olivolja
1.5 msk kinesisk soja
1 st vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm peppar

Sås:

150 g fetaost
1 dl kesella

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skala potatisen och skär den i knubbiga bitar. Lägg dem i en smord liten långpanna. Skala lökarna och dela dem om de är stora. Lägg dem i långpannan. Droppa över lite olivolja.

2
Lägg köttet mitt i långpannan. Krydda det med salt, peppar och basilika. Stick i en köttermometer och stek tills termometern visar 70-72°, ca 1 timme.

3
Dela tomaterna. Skär squashen i tjocka skivor och halvera dem. Blanda samman olja, soja, salt, peppar och pressad vitlök. Ta ut formen när ca 30 minuter återstår av stektiden. Lägg grönsakerna runtom och droppa marinaden över grönsaker och potatis.

4
Ställ tillbaka långpannan i ugnen och stek klart. Mosa fetaosten och rör ut den med kesella. Smaka av om det behövs lite salt och peppar.

5
När rätten är klar, skär du loss köttet från benet och skär köttet i skivor. Lägg tillbaka dem på benet. Bjud såsen till.

Scroll to Top