Bakad leverpastej

Med en matberedare är pastejen lätt att laga. Har du ingen sådan, kan du beställa mald lever och fläskfärs i din butik.

Du behöver

  • 500 g lever av svin eller ungnöt
  • 200 g karré eller bogfläsk
  • 1 st gul lök
  • 50 g ansjovisfiléer
  • 3 st ägg
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk mejram
  • 2 tsk salt
  • 0.5 tsk svartpeppar

Ugn: 175°

Det här behövs:

Gör så här

1
Putsa levern och skär den, fläsk, lök och ansjovis i bitar.

2
Mixa alla ingredienserna, utom grädden, i matberedaren.

3
Tillsätt grädden, lite i taget, tills smeten är helt slät. Stek en klick av smeten och smaka av. Tillsätt eventuellt mer kryddor.

4
Häll smeten i en smord form som rymmer ca 2 l och täck den med folie. Grädda ca 1 1/2 timme i nedre delen av ugnen. Stjälp upp pastejen och låt den kallna snabbt.


Kommentar:
Pastejen kan frysas ogräddad i sin form och tinas före gräddningen. Den kan också frysas gräddad men blir då något grynig i konsistensen. Pastej bör inte förvaras mer än 1-2 månader i frysen.

Scroll to Top