Du behöver
- 500 g lever av svin eller ungnöt
- 200 g karré eller bogfläsk
- 1 st gul lök
- 50 g ansjovisfiléer
- 3 st ägg
- 2.5 dl vispgrädde
- 1 dl vetemjöl
- 1.5 tsk mejram
- 2 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar
Ugn: 175°
Det här behövs:
Gör så här
1
Putsa levern och skär den, fläsk, lök och ansjovis i bitar.
2
Mixa alla ingredienserna, utom grädden, i matberedaren.
3
Tillsätt grädden, lite i taget, tills smeten är helt slät. Stek en klick av smeten och smaka av. Tillsätt eventuellt mer kryddor.
4
Häll smeten i en smord form som rymmer ca 2 l och täck den med folie. Grädda ca 1 1/2 timme i nedre delen av ugnen. Stjälp upp pastejen och låt den kallna snabbt.
Pastejen kan frysas ogräddad i sin form och tinas före gräddningen. Den kan också frysas gräddad men blir då något grynig i konsistensen. Pastej bör inte förvaras mer än 1-2 månader i frysen.