Tre tjejer födda samma år – de har alla samma hjärtfel

Hilda, Alma och Linn är lika gamla, går i samma klass, spelar i samma lag – och har samma hjärtfel. De är alla ett utmärkt exempel på att det kan gå jättebra att idrotta som hjärtebarn. – Vi tänker nästan aldrig på våra hjärtfel, säger de.

Vi befinner oss i Klässbol, en tätort två mil söder om Arvika. Här bor tre familjer som har en udda koppling till varandra. En dotter i varje familj föddes för tretton år sedan med aortastenos, en hjärtsjukdom som innebär att aortaklaffen i hjärtat är förträngd.

– Det är verkligen en slump, säger Anna Mossberg, mamma till Alma, och får medhåll av sin man Kalle.

– Ibland tänker man ju att det måste vara något i vattnet här, säger Liselotte Andersson, mamma till Hilda.

Vi har samlats på deras gård för att prata om vikten att ha ett aktivt liv även om man är född med ett hjärtfel. 

Brinner för att sporta

Tjejerna brinner för idrott. Det tar inte lång tid innan de är på den egna fotbollsplanen bakom ladan och turas om att skjuta. De spelar i samma lag i både fotboll och innebandy. För det mesta är deras hjärtfel inte så närvarande. De pratar inte så mycket om det sinsemellan.

– Jag känner mig precis som alla andra i laget, säger Hilda.

Tre tjejer födda samma år – de har alla samma hjärtfel
Hilda, Alma och Linn låter inte hjärtfelet stoppa dem från att idrotta. Foto: Magnus Glans

Även om de har samma hjärtfel, så skiljer sig deras erfarenheter av det. Hilda har inte genomgått någon operation. Alma opererades redan när hon föddes med kritisk aortastenos.

– Bara någon timme efter att hon föddes gjordes operationen. Sen låg hon nedsövd. Vi frågade när hon skulle vakna och fick då höra att frågan snarare var om hon skulle vakna. Men hon återhämtade sig och efter tre veckor kunde hon andas själv utan respirator. Det visar att det finns hopp för ett rörligt liv, säger pappa Kalle. 

Tog fem timmar

Linn har opererats nyligen.

– I början av året började hon känna symptomen ordentligt. Innan det har hon inte känt så mycket, säger Mia Olsson, mamma till Linn.

Under operationen på Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg, som tog ungefär fem timmar, kunde kirurgerna reparera aortaklaffen som inte öppnade och stängde som den skulle. När hon kom till medvetande var hon på uppvakningsavdelningen – där familjen väntade på henne.

– Vi blev kvar i nio dagar. Det gick mycket snabbare än vad läkarna trodde. Linn bestämde sig tidigt för att hon ville därifrån och kämpade hårt, säger mamma Mia.

– Vi skulle vilja passa på att tacka alla som vi haft förmånen att träffa och som behandlat Linn under vår vistelse. Precis alla som jobbar där är helt underbara människor och man förstår varför just dom jobbar där, säger pappa Thomas.

Skapar mest oro

Hon har kvar ett ärr på bröstet, vilket hon upplever som lite jobbigt. Även Alma har ärr sedan sina operationer när hon var nyfödd.

– Jag tänker bara på det när jag byter om efter träningarna. De andra i omklädningsrummet kan titta och fråga, säger hon.

Det kommer antagligen att bli operation även för Hilda någon gång, men man vet inte när.

– Idrotten är allt för henne. Så rädslan finns ju hela tiden att en kontroll ska visa att det behövs restriktioner, eller att hon behöver operation, säger Liselotte.

De är allihop överens, både barn och föräldrar, om att det är tiden precis innan de årliga kontrollerna som orsakar mest oro.

– Då går man lite på helspänn, säger Kalle.

Anna:
– Man blir lite knäpp när det närmar sig. Jag märker att jag kan bli grinig för ingenting, sen inser jag att det snart är dags för kontroll.

Sverigelotten till förmån för Hjärtebarndfonden och Riksförbundet HjärtLung

Tre tjejer födda samma år – de har alla samma hjärtfel

Sverigelotten är en skraplott som kan ge 25 eller 50 miljoner som högsta vinst (den finns i två varianter), som kostar 25 kronor eller 50 kronor och som i genomsnitt har vinst på var fjärde lott. Under hela februari går det extra pengar från Sverigelottens Hjärtlott till Hjärtebarnsfonden och Riksförbundet HjärtLung i kampen för friska hjärtan. Sverigelotten är en produkt från Folkspel som är ett ideellt spelbolag och som delar ut hela sitt överskott till det svenska föreningslivet. Bara under 2019 blev det 189 miljoner kronor.

Vill du läsa mer om Sverigelotten? Klicka här!

Om Hjärtebarnsfonden
En partipolitisk och religiöst obunden organisation som drivs av ideella krafter. Arbetar för att förbättra villkoren för familjer som har barn och ungdomar med medfödda hjärtfel, så kallade hjärtebarn. Hjärtebarnsfonden är medlem i ideella Folkspel och kan genom försäljning av Folkspels produkter (Bingolotter och Sverigelotten) öka sina intäkter. Senaste året landade Hjärtebarnsfondens överskott på 726 000 kronor.

 

Scroll to Top