Så här förbereder du din hund inför semesterresan

Semester med din fyrbenta vän är en perfekt möjlighet att få tid att njuta av varandras sällskap och göra precis det ni älskar mest. Men om du planerar att resa tillsammans med din hund till nya miljöer måste du också vara uppmärksam på nya faror. Oavsett om turen går till Danmark, Sydeuropa eller sommarstugan i…

I många länder kan myggor sprida otäcka sjukdomar, framför allt leishmanios som är utbredd i Sydeuropa, men även här hemma drabbas både människor och djur via farliga fästingbett. En infekterad fästing kan överföra sjukdomsframkallande mikroorganismer, som kan orsaka sjukdomar som exempelvis borrelia och TBE. Upp emot var femte fästing i Sverige är infekterad med borrelia och antalet fall ökar utmed våra kuster och kring Vänern och Vättern, samtidigt som fästingarna också sprider sig norrut. Fästingarna trivs i fuktiga miljöer, just där vi gärna tillbringar våra semesterdagar. Efter en promenad i naturen kan många fästingar ha bitit sig fast i hundens skinn. 

Förebygg redan innan avresa

Se därför till att skydda din hund med ett fästingmedel som är fästingavvisande, vilket får fästingen att trilla av hundens päls och dö innan den hinner bita sig fast och suga blod. Då minimerar du risken att hunden tar med sig fästingarna in i bostaden, vilket betyder att både din hund, du själv och din familj skyddas från fästingburna sjukdomar och ni kan glädja er åt semestern tillsammans.

Om fästingen tillåts bita finns inget skydd mot sjukdomar som exempelvis TBE och tyvärr ger inte alla produkter det skyddet. Fråga på apoteket om du är osäker. Seresto fästinghalsband ger ett effektivt skydd, som är verksamt även om din hund gillar att bada. Sätt på halsbandet i god tid innan du åker på semester, sen skyddar det resten av fästingsäsongen. Och kom ihåg att den inte tar slut förrän i oktober – fästingarna är aktiva så länge utetemperaturen inte går under +5 grader.

Läs mer om hur du skyddar din hund och katt här.

Så här förbereder du din hund inför semesterresan

Tar du med hunden utomlands?

Förutom att skydda din fyrbenta vän mot fästingar finns det fler viktiga saker du bör tänka på om ni har tänkt semestra utomlands. Prata med din veterinär innan avresa.

–       EU-Pass om ni ska semestra utomlands i något av EU-länderna. Passet ska innehålla de godkända vaccinationerna

–       ID-märkning. För att din hund ska få ett EU-pass ska den vara ID-märkt.

–       Rabiesvaccination. För att få EU-passet krävs det även att din hund är vaccinerad mot Rabies. Detta ska göras minst 21 dagar innan avresa

–       ID-bricka. Det är viktigt att din hund är märkt med ditt namn och telefonnummer om ni skulle komma bort från varandra.

–       Tropisk hjärtmask. Den tropiska hjärtmasken finns inte i Sverige, men förekommer i stora delar av Europa. Den är farlig och potentiellt livshotande för hunden.

–       Fransk hjärtmask. Flera förekomster av fransk hjärtmask har hittats i Sverige, framför allt på västkusten, och är allmänt utbredd i exempelvis Danmark och andra delar av Europa. Den är farlig och potentiellt livshotande för hunden.

–       Rävens dvärgbandmask. Förekommer i stora delar av Europa och har även påträffats i Sverige och i Danmark. Denna parasit kan smitta från hunden till människor och kan då vara potentiellt livshotande.

Fråga din veterinär om hur du bäst skyddar din hund mot tropisk och fransk hjärtmask. Droncit är en förebyggande behandling mot rävens dvärgbandmask. Det är en enkel behandling och fås i tablettform. Droncit finns receptfritt på apoteket.

Läs mer om hur du skyddar din hund och katt här.

Så här förbereder du din hund inför semesterresan

Nu är din hund semesterklar! 

När skyddet mot olika parasiter är avklarat och reglerna om att resa med hunden är uppfyllda, kan du koncentrera dig på vad ni allra helst skulle vilja tillbringa de dyrbara semesterdagarna med. Långa promenader i naturen, simturer i sjön eller havet och kanske en cykeltur med hunden.

Så här förbereder du din hund inför semesterresan

Seresto vet. för katt och hund (imidakloprid, flumetrin), halsband. För behandling och förebyggande av lopp- och fästingangrepp. ReceptfrittFarmakologisk grupp: Medel mot ektoparasiter, insektsdödande och repellerande medel. Varningar: Låt inte små barn leka med halsbandet och stoppa det i munnen. Husdjur som använder halsbandet bör inte tillåtas att sova i samma säng som sin ägare, speciellt inte barn. Marknadsföringstillståndsinnehavare: Bayer Animal Health GmbH, D-51368 Leverkusen, Tyskland. Ombud: Bayer A/S (Danmark) Tel: 08-580 223 00. För ytterligare information: www.fass.seSenaste översyn av produktinformation (SPC): 2015-08-31

Scroll to Top