Efter 16 år med diabetes – nu ska Alexandras hund hjälpa henne hålla koll på blodsockernivån

Snart hoppas Alexandra få sova lugnt på nätterna. Under alla år med diabetes har hon vaknat flera gånger varje natt för att kolla blodsockernivån. Men nu kommer hon att få hjälp - av sin hund Molly, som håller på att utbilda sig till assistanshund. Färdig assistanshund blir Molly först om drygt ett år – och utbildningen kostar pengar. Tack vare sponsring från Bayer Animal Health har Alexandra och Molly fått den här möjligheten.

Visst fanns tanken där, när Alexandra Anderberg skaffade Molly för två år sen, att den lilla valpen kanske skulle kunna växa till en assistanshund framöver. Det var när hon upptäckte att Molly faktiskt spontant reagerade på hennes låga blodsockernivå genom att väcka henne en natt, som tanken väcktes starkare. När personalen på hunddagiset också höll med henne om att Molly verkade lämplig – en uppmärksam hund och duktig på lydnad – då förstod Alexandra att hennes fyrbenta vän faktiskt skulle kunna hjälpa henne i kampen mot diabetes.

Hundarna hjälper sina ägare

Assistanshund är ett samlingsbegrepp för servicehundar, signalhundar och medicinskt alarmerande hundar, som diabeteshundar och epilepsihundar, samt ledarhundar. I Svenska Service- och Signalhundsförbundet tränas och certifieras alla de olika typerna, utom ledarhundar.

Gemensamt för alla är att de hjälper sina ägare med att göra vardagen lättare men de kan faktiskt också göra skillnad mellan liv och död.

– Dessa hundar är verkligen superhjältar i förklädnad, säger Sanna Odegaard på Bayer Animal Health. För oss är det självklart att stödja Svenska Service- och Signalhundsförbundets viktiga verksamhet att utbilda assistanshundar.

Efter 16 år med diabetes – nu ska Alexandras hund hjälpa henne hålla koll på blodsockernivån
Assistanshundarna är förklädda superhjältar.

“Jag är verkligen tacksam”

Att träna en hund till att bli en godkänd assistanshund tar mellan 12 och 18 månader och kostar cirka 50 000 kronor. En kostnad som ägaren själv får betala om man inte får hjälp genom subventioner.

– Jag är verkligen tacksam över stödet från Bayer Animal Health så att jag kan träna Molly till en assistanshund, säger Alexandra. Vi har bara haft vårt första möte med tränaren men det ska verkligen bli roligt att sätta igång.

Efter 16 år med diabetes – nu ska Alexandras hund hjälpa henne hålla koll på blodsockernivån
Molly är en 2-årig Eurasier som nu ska tränas till assistanshund och hjälpa diabetikern Alexandra hålla koll på sin blodsockernivå. Tack vare stöd från Bayer Animal Health kan de nu inleda den drygt ett års långa träningen.

Stöd assistanshundarnas viktiga arbete

Det är många människor i Sverige som har särskilda behov av extra hjälp i vardagen. Bayer Animal Health genomför därför en kampanj på Apoteket Hjärtat där varje Seresto fästinghalsband som säljs där stöttar verksamheten på Svenska Service- och Signalhundsförbundet att hjälpa människor med särskilda behov. 15 kr för varje såld Seresto på Apoteket Hjärtat går till utbildning av nya hundhjältar.

– Genom att skydda din egen hund eller katt från fästingar i sommar kan du alltså hjälpa till att göra skillnad för alla som behöver stödet av en assistanshund, säger Sanna.

Här kan du stötta

Efter 16 år med diabetes – nu ska Alexandras hund hjälpa henne hålla koll på blodsockernivån
Efter 16 år med diabetes – nu ska Alexandras hund hjälpa henne hålla koll på blodsockernivån

Läs mer om hur du skyddar din hund och katt mot fästingar och loppor här.

Du kan även läsa mer om assistanshundar här. 

Seresto vet. för katt och hund (imidakloprid, flumetrin), halsband. För behandling och förebyggande av lopp- och fästingangrepp. Receptfritt. Farmakologisk grupp: Medel mot ektoparasiter, insektsdödande och repellerande medel. Varningar: Låt inte små barn leka med halsbandet och stoppa det i munnen. Husdjur som använder halsbandet bör inte tillåtas att sova i samma säng som sin ägare, speciellt inte barn. Marknadsföringstillståndsinnehavare: Bayer Animal Health GmbH, D-51368 Leverkusen, Tyskland. Ombud: Bayer A/S (Danmark) Tel: 08-580 223 00. För ytterligare information: www.fass.se. Senaste översyn av produktinformation (SPC): 2015-08-31

Scroll to Top