Förra sommaren upptäckte forskare på Statens ­veterinärmedicinska ­anstalt (SVA) en helt ny fästing i Stockholmsområdet. Den nya fästingarten heter brokig fårfästing och kan bära på flera olika smittor, till exempel Krim-Kongo blödar­febervirus.

Som tur är bar den upp­hittade fästingarten inte på viruset den här gången men fästingarnas framfart oroar experter – och det gäller både exotiska och inhemska varianter:

– Vi ser en ökning av vår vanliga fästing, både när det gäller i antal och i spridning i Sverige, säger forskaren Anna Omazic på SVA.

Läs även: Slipp myggbetten i sommar: Smarta knepen som håller krypen borta

En annan av de fästingarter som har ökat i antal är den så kallade taigafästingen, som kommit till Sverige med flyttfåglar och däggdjur från Ryssland.

– Den finns främst längst Norrlandskusten och kan smitta oss med en allvar­ligare form av TBE. Vi har också exotiska fästingar, till exempel flyttfågelfästingen hyalomma som kan komma på besök när det är gynnsamma väderförhållanden i Sverige.

Flyttfågelfästingen kommer, som namnet antyder, till Sverige med fåglar och vill ha det varmt och torrt. Den kallas ibland för jättefästing eftersom den är större och snabbare än vår vanliga fästing. Hyalomma attackerar större djur som kor och hästar, men kan bita människor också. Än så länge kan den inte föröka sig här.

– Men med tanke på klimatförändringen är det en fästing vi på SVA håller koll på.

Man ska inte sluta röra sig i naturen. Det är långt ifrån alla fästingar som bär på smitta, förklarar forskaren Anna Omazic. Foto: Privat

Fästingen kan lägga ägg i en hundbädd

Samma gäller kennelfästingen och den brokiga hundfästingen. De finns numera i norra Tyskland, som har ett klimat som liknar vårt.

– Båda arterna har hittats sporadiskt i Sverige. Ofta tar vi med dem hem från resor i Europa, till exempel när vi varit på resa med ett sällskapsdjur. De kan också följa med smuggelhudar från Europa, säger Anna Omazic.

Det som gör kennelfästingen så obehaglig är att den, till skillnad mot många andra fästingarter, kan överleva inomhus, till exempel i en hundbädd, där den kan lägga ett stort antal ägg som kläcks till stora mängder nya ­fästingar.

– Det kan snabbt bli en enormt stor spridning av fästingar inomhus, om man får med sig den hem. Och det har faktiskt redan inträffat
i Sverige.

Läs även:

Kan vara dödlig för hunden

Kennelfästingen kan smitta djur och människor med bakterien babesia canis som kan vara dödlig för hunden. Friska människor blir dock sällan ­allvarligt sjuka.

Idag är det bara fjällområdena i Sverige som är fredade från fästingar.

– Vi har sett ett slags skifte där fästingar nu kan vara aktiva året runt ända upp till Uppsalaområdet. Det kan bero på effekter av klimatförändringen, med mildare vintrar och mindre ­snötäcke i stora delar av landet.

Anna Omazic berättar också att fästingarna har börjat söka sig ut ur skogen:
– De finns i alla miljöer med gräs och buskar och inte bara i skogen. Du kan träffa på dem på din villatomt eller i en park, säger hon.

Kom ihåg att kontrollera kroppen efter fästingar när du har varit ute i naturen. Foto: Getty Images

Alla fästingar bär inte på smittan

Bor man i ett område där man brukar se rådjur, harar och gnagare är sannolikheten stor att det även finns fästingar där.

– Vi behöver öka vår medvetenhet om att de numera kan finnas på andra platser än bara i skog och mark.

Har man vistats ute ska man därför ta för vana att ­undersöka kroppen efter kryp efteråt – och det gäller även på sina sällskapsdjur.

– Om man har en fästing ska man plocka bort den så snabbt som möjligt. När det gäller borrelia för fästingen över bakterien först efter 24 timmar, säger Anna Omazic.

När det gäller TBE-viruset förs det över direkt vid bettet. Därför är vaccin ett bra sätt att skydda sig mot sjukdomen.

Även om fästingarna blir fler och behöver man inte gripas av panik och sluta röra sig ute i naturen. Alla fästingar bär inte på smittämnen och även om de bär på borreliabakterien eller TBE-virus så är det inte alla människor som smittas och blir allvarlig sjuka.

– Ungefär 15 till 20 procent av alla fästingar bär på borrelia och när det gäller TBE är siffran en procent, säger Anna Omazic.

Läs även: 8 vanliga sorters yrsel – så lindrar du besvären

Så skyddar du dig mot fästingar

Klä dig rätt när du vistas i naturen

Välj till exempel långärmad tröja eller skjorta, långbyxor och strumpor. Heltäckande skor, helst stövlar med högt skaft. Undvik päls, fleece och flanell eftersom fästingar lättare får grepp i dem. Silkiga, glatta tyger är för ”halkiga” för fästingarna. Mörka kläder drar till sig färre fästingar än ljusa kläder men fästingarna är lättare att upptäcka på ljusa kläder.

Kontrollera kroppen när du varit utomhus

Fästingen vandrar ofta omkring i flera timmar på kroppen innan den biter sig fast.

Ta bort fästingen på en gång

Det är viktigt att ta bort fästingen så fort som möjligt.

Gör så här:

Använd fästingpincett eller fästinglasso. Dra fästingen rakt ut. Tvätta med tvål och vatten eller desinfektionsmedel.

Läs även: Sola säkert: Så skyddar du huden i sommar

Vaccin – det här gäller

Än så länge kan vi bara vaccinera oss mot TBE men även ett borreliavaccin är på gång. Att borreliavaccin dröjer beror på att borreliabakterien finns i många, olika varianter och att det därför är svårt att ta fram ett heltäckande skydd. Just nu testas dock vaccinet i bland annat Blekinge. Det nya vaccinet, som har arbetsnamnet VLA15, har visat effekt mot sex varianter av borreliabakterien.

– Årets fästingsäsong blir den sista uppföljningen av den här studien. Först nästa år kan vi ha ett resultat, säger studiens ledare Johan Sanmartin Berglund som är professor i hälsovetenskap vid Blekinges tekniska högskola.

När det gäller TBE finns det redan nu verksamma vaccin.

I Sverige finns två godkända TBE-vaccin: FSME-immun från Pfizer och Encepur från Bavarian nordic. Det behövs tre doser av vaccinet. När man fått dem ger de ett skydd på 89 procent. Det TBE-vaccin som används i Sverige hjälper även mot den farligare TBE-smittan, som sprids av taigafästingen.