Varje år drabbas var femte vuxen av yrsel. Det är den tredje vanligaste anledningen att söka vård och omfattar uppskattningsvis en miljon årliga svenska sjukvårdsbesök varav 75 000 på akutmottagning. Men yrsel i sig är ingen sjukdom, utan ett symtom, och det är många gånger svårt att få rätt hjälp för den som drabbas.

– På vårdcentralen kommer de att ta blodtrycket, kolla pulsen och lyssna på hjärtat. Sedan har läkaren en kvart på sig att hitta en orsak, vilket inte är lätt. ”Yrsel” är ett komplext och sammansatt symptom som upplevs på olika sätt av olika människor, vilket gör det svårt att sätta diagnos. Det bygger på vad patienten berättar och om det görs några undersökningar av balanssinnet. Men flera typer av yrsel kan botas på bara några minuter, om man bara ställer rätt diagnos, säger Christian Geisler, läkare och specialist i hörsel- och balansrubbningar.

Läkare Christian Geisler. Foto: Gabriel Liljevall

Hans råd till drabbade är att kräva remiss till en vårdgivare som kan undersöka balanssinnets impulser. Utrustning för att undersöka balanssinnet, genom att videofilma ögon-rörelser, finns ofta hos öron-näsa-halsspecialister.

Det ställer även krav på patienten att förbereda sig inför besöket. Att svepande säga att man känner sig yr ger inte läkaren många ledtrådar.

– Det svåraste är att beskriva själva känslan yrsel. Det brukar vara lättare att förklara när på dygnet det slår till och hur länge det sitter i. Känner du dig yr hela tiden? Eller kommer det spontana yrselanfall då och då? Är det mest på morgnarna när du kliver upp ur sängen? Eller på kvällarna? Har du lägesrelaterade symtom, som i så fall kan tala för kristallsjuka.

Det finns bra behandlingar att få

Christian Geisler säger att det är vanligt att patienter får fel diagnos, eller ingen alls.

– Som vid migränrelaterad yrsel. Vid denna typ av yrsel har man ofta så många symtom samtidigt att de blir svåra att greppa för läkaren. Därför kan dessa patienter ibland få helt andra diagnoser som Ménières sjukdom, kristallsjuka eller virus på balansnerven.

Christian Geisler driver informationssajten yrsel.com och har tillsammans med sin kollega Mikael Karlberg skrivit boken Det snurrar – Allt om yrsel och balanssjukdomar (Bazar förlag), där de bland annat förklarar de vanligaste orsakerna till yrsel och störningar i balansorganen, vilket drabbar kvinnor i högre utsträckning än män, och särskilt äldre.

– Dels är det vanligare att kvinnor söker vård för yrsel. Sedan är migrän vanligare hos kvinnor och migränrelaterad yrsel är en av de tre vanligaste yrselorsakerna. Som tröst kan jag säga att det finns bra behandlingar att få, bara man hamnar rätt.

Dessutom är yrsel, utan andra samtidiga symtom från nervsystemet, som svår huvudvärk, känselbortfall, tal- och sväljsvårigheter eller svårigheter att röra kroppens muskler, sällan farligt. Men många som drabbas får ångest och kanske tror att de har fått en allvarlig sjukdom.

– 99 procent av all yrsel, utan andra neurologiska symtom, är inte livshotande. Den beror inte på något allvarligt fel i hjärnan eller kroppen. Det kan dock i sällsynta fall vara en stroke, så man ska alltid ta yrsel på allvar och uppsöka läkare. För 50–60 procent av patienterna hittas orsaken till yrseln i balanssinnet.

Balansorganet finns i örat

Balansorganet sitter i innerörat och består av vätskefyllda gångar. Balansorganet har tre båggångar och två hinnsäckar. Båggångarnas sinnesceller känner av huvudets rörelser framåt, bakåt och åt sidorna. Hinnsäckarna mäter raka rörelser, som till exempel när vi åker bil eller hiss. När vi rör på huvudet skickar balansorganens olika delar information till hjärnan.

Vid en huvudrörelse åt höger ökar signalerna från höger balansorgan till hjärnan medan signalerna från vänster balansorgan samtidigt minskar. Ögonens rörelser är ihopkopplade med alla balanssinnets impulser vilket gör att vi kan behålla synskärpan när vi rör på huvudet. Därför går det att undersöka alla delar av balanssinnet genom att undersöka ögonrörelser.

På en yrselklinik videofilmas patienternas ögon och ögonens rörelsemönster analyseras med olika dataprogram.

Visste du att …

… mer än var tredje 75-åring lider av yrsel och balansproblem. Trots att orsaken till yrseln kan vara lätt att diagnostisera och bota, får många inte den hjälp de behöver.
… yrsel är två till tre gånger vanligare hos kvinnor än män. Risken för att drabbas ökar också ju äldre vi blir, men även unga och till och med barn kan drabbas.
… 75 procent av all yrsel är relaterad till en handfull vanliga yrselsjukdomar eller kombinationer av dessa.

Källa: Det snurrar – Allt om yrsel och balanssjukdomar av Christian Geisler och Mikael Karlberg.