Doktorn tipsar: Så sänker du blodtrycket utan medicin

Med åren ökar risken att drabbas av för högt blodtryck. Det kan leda till en rad allvarliga sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Här berättar tv-doktorn Gunilla Hasselgren vad du kan göra själv för att hålla blodtrycket nere.

Cirka var tredje vuxen svensk lider av för högt blodtryck och risken ökar med stigande ålder. Bland dem som är över 65 år beräknas hälften ha högt blodtryck.

– Det lömska med ett högt blodtryck är att man kan ha det utan att veta om det. Man kan få huvudvärk och må dåligt, hjärtat kan slå lite snabbare men de flesta märker inte av det alls. Ofta upptäcker vi ett högt blodtryck när en patient söker för något annat, säger läkaren Gunilla Hasselgren, känd från SVT:s Fråga doktorn.

Det är med andra ord inte blodtrycket i sig som är obehagligt, utan riskerna som det för med sig. Ett högt blodtryck kan leda till proppar i härnan, hjärtsvikt, hjärtinfarkt och förmaksflimmer. Man kan bli förlamad eller förlora talet. Det är hemska följder som kan förebyggas. Att hålla koll på sitt blodtryck är därför livsviktigt!

– Jag tycker att alla över 50 ska ha en blodtrycksmätare hemma. Det är lätt att mäta själv och ger en bra fingervisning hur man mår.

För högt blodtryck är nämligen en av våra vanligaste livsstilssjukomar. Övervikt, stillasittande, stress, fel mat, rökning och alkohol gör att trycket på hjärtat ökar och kroppen går på högvarv. Och när blodet rusar runt för fort blir blodkärlen lätt skadade och skyddar sig med att bilda plack som sedan i sin tur blir till blodproppar.

Motion är bra

Hundratusentals svenskar äter medicin för sitt höga blodtryck.

– Det är inte hela världen om du måste ta en eller två tabletter för att förebygga huvudvärk och hjärtkärlsjukdom framöver i livet. Det kan kännas trist med mediciner, men man kan se tabletterna som en slags försäkring.

Men det finns alltså mycket vi kan göra själva för att sänka blodtrycket.

– Många tror att de behöver ta mediciner livet ut men så är det inte. När jag upptäcker ett högt blodtryck hos en patient frågar jag hur livsstilen ser ut. Brukar du röra på dig? Hur motionerar du? Motion är nämligen en otroligt bra medicin för högt blodtryck. Att gå en rask promenad varje dag en halvtimme kan göra stor skillnad. Andra hälsofördelar är att du sover bättre, får mindre ångest och mår bättre.

– Du kan också gå ner i vikt om du väger för mycket och dricka mindre alkohol om du gör det. Rökning påverkar både hjärta och blodkärl negativt, så det bör man förstås sluta med, av flera orsaker än ett förhöjt blodtryck. Du kan absolut lyckas bli medicinfri, säger Gunilla Hasselgren.

Doktorns bästa tips för ett normalt blodtryck

1. Rör på dig. En halvtimmes rask promenad kan räcka långt. Gå i trappor och hitta all vardagsmotion du kan. Fysisk aktivitet påverkar blodtrycket på ett positivt sätt genom att blodflöden omfördelas i kroppen. En rad processer sätts igång för att bland annat musklerna ska orka jobba. På sikt ger också regelbunden aktivitet bra effekter på blodtrycket. Kärlstelhet, som är en av orsakerna till stigande blodtryck med åren, motverkas genom motion.

2. Sluta röka.

3. Drick mindre alkohol. Studier från företagshälsan visar att de flesta med högt blodtryck dricker alldeles för mycket och att det är något vi inte riktigt vill prata om.

4. Minska mängden salt i maten. För mycket salt (och även lakrits) får blodtrycket att stiga.

5. Försök dra ner på stressen i ditt liv.

6. Se till att sova ordentligt.

7. Ät hälsosamt, välj mat med bra fettkvalitet och mycket kostfibrer.

8. Ärftlighet är också en vanlig faktor som påverkar hur trycket ligger när vi blir äldre.

LÄS ÄVEN: Så motverkar du blodpropp

Doktorn tipsar: Så sänker du blodtrycket utan medicin

Mat som sänker blodtrycket

  • Ät mycket grönsaker och gärna enligt regnbågsmetoden: En orange morot, en gul paprika, en röd tomat, en lila aubergine, en grön broccoli.
  • Grönsaker som är rika på mineralet nitrat kan ha en extra blodtryckssänkande effekt. Så ät extra mycket av exempelvis rucola, rödbetor, rädisor, spenat, broccoli och kål.
  • Ät även frukter och bär enligt regnsbågsmetoden, gärna flera olika färger om dagen.
  • Smaksätt gärna maten med färska kryddor, som ingefära, chili, basilika, mynta, rosmarin.
  • Skaldjur och fet fisk innehåller nyttiga omega-3-fettsyror som har en blodtryckssänkande effekt. Ät gärna mat från havet minste tre gånger i veckan.
  • Att byta ut transfetter och mättade fetter till omättade fetter kan snabbt ha positiv effekt på högt blodtryck. Omättade fetter finns i avokado, nötter, frön, raps- och olivolja.

LÄS ÄVEN: Så sänkte vi blodtrycket!

Gör det här om du har högt blodtryck

1. Skaffa en egen blodtrycksmätare och mät ditt blodtryck med jämna mellanrum. Man kan även kontrollera blodtrycket på vårdcentralen. Men ofta är man lite nervös på mottagningen och då stiger blodtrycket.

2. Mät ditt blodtryck varje dag, skriv upp det och diskutera med din läkare vilken behandling som kan vara bäst för dig.

3. Fråga dig om du kan ändra något i din livsstil som kan påverka ditt blodtryck.

Gränsen för högt blodtryck går vid 140/90. Om man har ett blodtryck som överstiger det har man ett för högt blodtryck som bör behandlas. Enligt Gunilla Hasselgren ska man sträva efter att ha ett blodtryck under 130/80.

Annons
Scroll to Top