• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Introvert, sluten, blyg? Upptäck dina styrkor!

  Älskar du att vara i centrum och hatar att vara ensam. Då är du förmodligen en extrovert person. Är du raka motsatsen är du nog introvert. Och då har du dina egna styrkor. Så här hittar du dem.

  Introvert, sluten, blyg? Upptäck dina styrkor!

  Man räknar med att ­ungefär 30 procent av befolkningen är ­introvert. En av dessa är verksamhetskonsulten, föreläsaren och författaren Linus Jonkman som skrivit boken Handbok för introverta (Bazar förlag).

  Han menar att de senaste tio åren har de introverta ­alltmer klivit fram och vågat ta plats, istället för att huka i kulisserna. Men trots att ­acceptansen ökat för denna typ av personlighet, hyllas fortfarande extroverta som ideal, till exempel i arbetslivet, skolan och i relationer.

  Men en introvert person har styrkor och fördelar som kan hjälpa en i livet. Här listar ­Linus Jonkman sex tips för att hitta rätt:

  1. Skaffa tid för tanke

  Introverta fattar fler korrekta beslut än extroverta, men betänketiden är längre. Därför är ledtid din vän. Gör det till en reflex att besvara frågor med "När behöver du ha svar?". Eftertanke förbättrar kvaliteten på ditt tankearbete.

  2. Stäng en dörr

  Kreativitet och prestation är för en introvert själ beroende av avskildhet. Extroverta är bättre på att hantera ljud och störningar. Men för introverta är tumregeln: Ju färre distraktioner, desto mer tankeverksamhet kan uppstå och desto mer kommer tankarna att växa fram.

  3. Känn tacksamhet

  En introvert människa har sällan långtråkigt eftersom vår tolerans för dopamin gör att de flesta situationer innehåller tillräckligt för att vi ska vara stimulerade. ­Därför behöver vi inte söka spänning, kickar eller drama. Detta är gåvan med introversion.

  4. Du är yin, de är yang

  Det är lätt att vilseledas av ­nutidens normer att se introversion som ett problem, en svaghet eller en diagnos. Inget kan vara mer fel. Se istället hur personlighetsdrag och deras variation kompletterar vår art. Extroverta tenderar att reagera, introverta att reflektera. Vi är varandras gas och broms på det viset.

  5. Frihet från status

  Som introvert är inte den sociala arenan din främsta scen. Därför har sociala begrepp som status (att jämföra var du är i förhållande till andra) mindre betydelse för dig. ­Detta gör dig rakryggad och mindre ängslig än de som föl­jer trender och jagar statussymboler.

  6. Problemlösare

  Flera studier har visat att introverta har längre uthållig­het vid problemlösning. Vi klarar av att bibehålla fokus på uppgiften längre tid än extroverta. Detta är en av de mer betydelsefulla skillnaderna mellan extraversion och introversion.

   

  Introvert: Person med ­benägenhet att främst uppmärksamma sitt inre liv och hämta energi i avskildhet.
  Källa: NE

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!