Välkommen Kenneth – HJ:s nye doktor!

Från och med nu är det Kenneth Ilvall som svarar på dina frågor om sjukdomar. Han är specialist inom allmänmedicin och brinner särskilt för att ge hjälp och stöd till patienter med kroniska besvär. Kenneth har även lång erfarenhet av att hjälpa patienter som har sköldkörtelbesvär.

Välkommen Kenneth! Berätta lite om dig själv!
– Jag blev legitimerad läkare 2006 och före utbildningen gjorde jag en hel del annat, som att vara massör, taxichaufför och elektriker och köra budbil. Jag tror det är bra att man har erfarenhet av andra yrken, för det bidrar till en djupare förståelse för patienternas behov.

Kenneth Ilvall

Ålder: 50 år.
Familj: Frun Linda, som är BVC-sköterska. Fem barn, varav två bonusbarn, och hunden Zack.
Bor: Vallentuna, norr om Stockholm.
Gör: Medicinskt ansvarig läkare på Medicheck och chefsläkare på Medichecks vård- och vaccinationsmottagningar
Aktuell som: Ny läkarexpert i Hemmets Journal.

Senare sökte jag läkarlinjen och kom in på Karolinska institutet. Efter utbildningen jobbade jag bland annat på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus i Stockholm och sedan som allmänläkare på vårdcentraler. Redan tidigt var jag med att starta och driva en närakut i Solna. Efter ytterligare några år startade och drev jag och min kollega två vårdcentraler.

År 2018 blev vi uppköpta och jag var sedan delaktig i ansvaret för att få igång digitaliseringen på Lidetas många vårdcentraler. Parallellt med detta har jag varit med att driva utvecklingen av nätläkarföretaget Medicheck, där jag nu arbetar som medicinskt ansvarig chefsläkare.

Hur fungerar tjänsten?
– Patienten registrerar sig i en app och bokar ett digitalt besök hos någon av våra specialister. Avgiften är 250 kronor, vilket är ungefär detsamma som en vanlig patientavgift. När det är dags för besök loggar man in via mobilen eller datorn och ett videomöte startas.

Vilka frågor kan läsarna ställa till dig?
– Man kan fråga om allt förstås! På Medicheck inriktar vi oss annars på patienter med kroniska besvär eller långvariga problem – både fysiska och psykiska tillstånd. Det kan handla om allt från hjärtsvikt, IBS, depressioner och neurologiska sjukdomar till smärttillstånd, hudproblem, astma, allergier, gynekologiska problem och endokrina sjukdomar som diabetes och hypotyreos.

Vilka frågor är de vanligaste som du får?
– Jag jobbar mest med hypotyreospatienter. Många med sköldkörtelsjukdomar får inte rätt vård. Det saknas tyvärr ofta kompetens, engagemang och tid för patienter med kroniska besvär. Många är felbehandlade, underbehandlade eller inte behandlade alls.

Hur håller du dig frisk och stark under pandemin?
– Jag försöker vara ute i friska luften och röra på mig minst en timme om dagen. Utöver det så springer jag och tränar lite annat. Jag äter nyttigt, mycket grönsaker, närodlat och närproducerat.

– Det är viktigt att inte bli stillasittande. Ett bra råd till den som arbetar är att börja och sluta arbetsdagen med en promenad.

Scroll to Top