• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 6-barnsmamman Pernilla tog ledigt i ett år – och tränade bort 40 kilo

  Pernilla hade så dålig kondition att hon fick blodsmak i munnen när hon gick en kort sträcka. Hon var kraftigt överviktig och led av svår smärta. Se på bilden vilken otrolig förvandling hon har genomgått!

  6-barnsmamman Pernilla tog ledigt i ett år – och tränade bort 40 kilo

  Sexbarnsmamman Pernilla Larsson minns tydligt den där junidagen för två år sedan. Maken Johan och barnen sa rakt ut att de var oroliga för hennes hälsa, eller snarare – brist på hälsa.

  De hade sett Pernilla slita dygnet runt med sitt konditori och cateringfirma de senaste åren och offrat allt tills hon var så slut att hon knappt kom ur sängen.

  – Jag fick ett psykbryt och kände att jag inte orkade längre. Jag vägde 100 kilo och hade ett extremt högt arbetstempo. Kroppen var i kaos av värk och smärta. Jag var trött och nere och helt tom inombords, säger Pernilla.

  Smärtan gjorde att hon hade svårt att sova. Hon fick ständiga urinvägsinfektioner, klåda och stora röda utslag i ansikte och hårbotten. Händerna svullnade och brann av allt bulldegsknådande. Pernilla gav upp.

  – Min fantastiska man som drog det största lasset hemma sa: "Nu tar du ledigt ett år och tar hand om dig själv."

  Nu är Pernilla frisk och stark!

  Bagare med sötsug

  Sagt och gjort, i september 2019 satte Pernilla upp skylten "STÄNGT" på dörren till Lilla bageriet hemma på gården i den lilla byn Ambjörnarp i Västergötland. Och så började hon gå. I början tog hon sig korta sträckor till grannens brevlåda och hem igen.

  – Jag hade ingen kondis alls och bara den lilla biten gav blodsmak i munnen.

  Tankar om hur övervikten påverkade hennes hälsa skapade en ständig oro.

  – Min mamma hade typ 2- diabetes och hon fick flera hjärtinfarkter och dog i sviterna av cancer.

  Pernilla hade försökt gå ner i vikt tidigare men gett upp. Värken började redan i 30-årsåldern när hon jobbade i skolkök och som lokalvårdare. Musklerna fick jobba hårt och ensidigt.

  – Inflammationen satte sig i armar, axlar och rygg. Jag klarade inte av att lyfta och bära och fick ta hjälp av en kiropraktor och övningar. Men riktigt bra blev jag aldrig och bagare är ett tungt jobb.

  Pernilla insåg också att hon måste vara ärlig inför sig själv med sitt sockerberoende.

  – Jag har sjukt svårt att stå emot sötsug. Bullar, kakor och choklad är min stora passion. Med all stress bageriet om dagarna hoppade jag över lunchen och stoppade i mig bullar och kakor medan jag bakade.

  Målet var att slippa smärtan, men var det överhuvudtaget möjligt? Pernilla bestämde sig för att testa LCHF, en diet med mycket fett och lite kolhydrater. Hon lade till mer fett och grönt i kosten och tog bort bröd, pasta, ris, rotsaker, gluten och potatis. Och hon slutade tvärt med socker.

  – Jag fick helt galen abstinens, huvudvärk, yrsel, illamående och skakningar. Det enda socker jag åt var en frukt om dagen. Efter två månader kändes frukt för sött, då var sockersuget borta.

  Ibland följer dottern My med på den dagliga promenaden.

  Skönt att svettas

  Pernilla rasade snabbt i vikt. På bara några veckor gick hon ner sex kilo och sifforna på vågen fortsatte neråt.

  – Jag fick en otrolig energikick och blev lättare till sinnet. Rätt snart försvann smärtan. När en månad gått kom jag på att jag inte gnällt på hela dagen!

  Hon ökade på promenaderna och så började hon, mest av en slump att träna.

  – När jag började gå ner i vikt kände jag mig nöjd. Jag hade ingen tanke på att börja träna, men så låg sönernas hantlar och drällde hemma och jag tänkte att jag kunde testa.

  På två månader fick Pernilla en ny passion: att styrketräna. Hela familjen hjälptes åt att inreda mammans nya gym. Allt eftersom fyllde Pernilla på med fler och tyngre hantlar, crosstrainer och multigym. Hon tränade fem dagar i veckan efter att ha gått en snabb promenad på en mil.

  – Jag hade inte tränat en sekund i mitt liv och plötsligt märkte jag hur skönt det kändes att svettas och känna det bränna i musklerna. Äntligen gjorde jag något bra för mig själv.

  För att peppa sig själv anmälde hon sig till den världsomspännande träningssajten My Peak Challenge, som grundats av den skotske skådespelaren Sam Heughan.

  – Jag är ett stort fan av serien Outlander, som han är med i, och det kändes jättehäftigt att få råd och tips från honom och medlemmar över hela världen. Det har betytt massor, jag kände mig sedd och blev en förebild för andra.

  Johan är väldigt stolt över sin fantastiska fru. Foto: Privat

  Rör sig hela tiden

  På åtta månader gick hon ner 43 kilo och fick en stark och smärtfri superkropp. Hon har så gott som sluppit urinvägsinfektioner, utslag och klåda och behöver inte längre ständiga antibiotikakurer.

  – Numera tränar jag ihop med mina äldsta pojkar och småkillarna är så imponerade och ber om träningstips, det känns superhäftigt.

  Pernilla somnar inte längre utmattad i soffan om kvällarna. Vid minsta tillfälle ser hon sin chans att röra på sig. Hon gör armhävningar mot köksbänken och knäböj när hon lagar mat. Maken är i chock över att ha fått en helt ny kvinna.

  – Johan är så stolt och säger ofta att jag är snygg och i mycket bättre form än när vi träffades då vi var 17 år. Så är det nog, jag har definitivt mer muskler, de har börjat bubbla upp lite här och var.

  Garderoben har genomgått en dramatisk förändring. Pernillas klädstorlek har minskat med nio storlekar, från 50–52 till 34–36.

  – Jag har firat att jag kan ha jeans, tajts och linnen.

  I somras hade jag klänning och det var 30 år sedan sist. Bäst av allt, jag behöver inte längre gömma mig i stora jackor.

  Pernilla har vunnit den högsta hälsovinsten.

  – Vid 50 känner jag mig vig som en tonåring i kroppen. Jag är piggare än någonsin. Inget hindrar mig idag!

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!