• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så minskar du på saltet – 4 smarta tips

  Att få i sig för mycket salt är inte bra för hälsan. Tvärtom kan det leda till ökad risk för högt blodtryck och andra otrevliga hjärt-kärlsjukdomar. Här tipsar vi om några sätt att dra ner på saltet.

  Så minskar du på saltet – 4 smarta tips
  Laga din mat själv från grunden. På så sätt kontrollerar du mängden salt. Foto: Getty Images

  Salt är en riktig favorit hos oss svenskar. Vi äter i genomsnitt 10-12 gram per dag, vilket är nästan dubbelt så mycket som Livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag på 6 gram. Statistik visar att den största saltkällan är färdigmat, som bidrar med 60-75 procent av saltintaget.

  Tyvärr är det här inte alls bra för vår hälsa. Ett för högt saltintag kan ge ökad risk för högt blodtryck och andra hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. Dessutom ökar saltrik mat risken för cancer i magsäcken.

  Med andra ord har vi mycket att vinna på att minska vårt saltintag. Här listar vi några smarta sätt att dra ner på saltet:

  1. Laga din mat själv från grunden. Färdiga rätter innehåller ofta mer salt än du själv skulle använda.

  2. Använd andra smaksättare än salt. Det kan vara örter, kryddor, soja eller kanske ansjovis.

  3. Ta det lugnt med köttpålägg. Rökt skinka innehåller ofta mycket salt. Satsa istället på ägg, tomat, fisk eller avokado på smörgåsen.

  4. Ost innehåller också ofta mycket salt så ät det med eftertanke. Byt gärna ut väldigt salta sorter som fetaost och parmesan mot färskost eller mjukost.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!