Ny forskning: Därför blir du hungrig av salt

Trodde du att man bara blev törstig av salt? Då är det dags att tänka om! Ny forskning visar att det snarare är hungern som ökar vid stort saltintag.

Mycket salt i maten kan göra dig hungrig – inte nödvändigtvis törstig. Detta upptäcktes av en grupp rymdforskare som skulle simulera en resa till planeten Mars. I studien blev testpersonernas intag av vätska, salt och näring mätt i minsta detalj för att forskarna skulle kunna räkna ut hur mycket mat och vatten som behövdes för hela färden. Resultatet visade att personerna som åt mycket salt drack mindre vätska, men var däremot hungrigare än de andra deltagarna. Forskarna upptäckte att dessa personer höll kvar mer vätska i kroppen och därför drack mindre vatten. Däremot åt de mycket mer än den energi de gjorde av med.

Högre saltinnehåll

Även i en annan studie som publicerades i den ansedda tidskriften Journal of Clinical Investigation, bekräftades resultatet att genom att äta mer salt får urinen ett högre saltinnehåll. Det finns alltså ett samband mellan mängden salt i maten och mängden urin. 

Men den ökade mängden urin beror inte på att du dricker mer – för deltagarna drack som sagt mindre när saltinnehållet i maten ökade. Saltet utlöser nämligen en mekanism som gör att kroppen sparar på vatten. Och här har urinämnet en viktig funktion. 

Håller sig kvar

Urinämnet cirkulerar i blodbanan och bidrar till att vätskan håller sig kvar i kroppen. Mindre vätska sköljs då ut i urinen än man tidigare har trott.

Forskarna såg alltså att saltet som försöksdeltagarna åt hamnade i urinen, men ­vätskan blev kvar i kroppen. Detta är ett tecken på att urinämne inte bara är en avfallsprodukt i kroppen, ansåg forskarna. 

En riktig bov

I Sverige äter vi i genomsnitt 10–12 gram salt per dag. Det är betydligt mer än de 6 gram per dag som Livsmedelsverket rekommenderar. De största saltkällorna är industriproducerade matvaror som bidrar med mellan 60 och 75 procent av vårt saltintag. Färdigmat är med andra ord en riktig bov i sammanhanget.

Ett för högt saltintag är inte bra för hälsan. Det kan ge en ökad risk för både högt blodtryck och andra hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Mat med mycket salt ökar även risken för ­cancer i magsäcken. Salt består i regel av natriumklorid och de negativa hälsoeffekterna är speciellt kopplade till just ­natrium. I ett gram salt finns det 0,4 gram natrium. 

Andra matvaror som gör dig hungrig

Ljust bröd/limpa – får både blodsockret och insulinnivåerna att stiga.

Pasta – innehåller huvudsakligen snabba kolhydrater, lite näringsämnen och leder till höga blodsockernivåer.

Juice – Högt sockerinnehåll får blodsockret att stiga.

Sushi – består till stor del av vitt ris som omsätts snabbt i kroppen och gör dig hungrig fort igen.

Scroll to Top