Vi får gott om råd om hur vi ska skydda oss mot corona-smitta. Vi ska tvätta våra händer, inte gå ut i onödan, undvika folksamlingar, till och med hålla avstånd till våra nära. Men hur skyddar vi vår mentala hälsa, mitt i allt detta? Enligt psykologen Susanna Sjögren är det många aspekter som kan påverka vårt mående nu: oro för samhället i stort, rädsla för att bli sjuk, sorg över att förlora någon och inte minst ensamheten som isoleringen medför.
– Det här har inte pågått länge, men det har däremot kommit snabbt. Ofrivillig ensamhet kan över tid leda till ångest och depression. Man har sett att när man känner sig socialt exkluderad så aktiveras samma delar i hjärnan som när man känner fysisk smärta. Vi är inte skapade för att vara ensamma, berättar Susanna.
Behov av tillhörighet
Som människor har vi stort behov av emotionellt stöd och att känna tillhörighet. Det är en del av evolutionen. Vi mår bättre tillsammans eftersom vi kan skydda och hjälpa varandra.
– Detta är djupt rotat i oss och det sociala nätverket är en slags buffert mot stress och ohälsa. I och med coronan blir detta mycket komplext. Vi står inför ett hot, men ens sociala stöd tas plötsligt bort, förklarar Susanna.
Efter en vår med social distansering går vi mot både varmare och ljusare tider. Årstiden möjliggör mer umgänge med nära och kära. Naturen blir en plats där man möts och umgås. Och det är något som många har upptäckt. Städernas naturområden har aldrig haft så många besökare som nu.
Positiv trend
– Det är en mycket positiv trend. Att vädret är skönt möjliggör ju att flera kan umgås och samtidigt hålla social distans, vilket vi nog märker av på mångas välmående.
Inte minst är naturen välgörande i sig. Forskning visar tydligt att vistelse i naturen minskar blodtryck och stress. Man har också kunnat se att vi till och med skulle bli lyckligare och känna större livskraft om vi fick en starkare koppling till naturen.
Susanna Sjögren menar att utomhusvistelse kan påverka oss mycket, både fysiskt och mentalt. Hon har genom epitetet friluftspsykologen hittat ett sätt att kombinera sin passion för friluftsliv med sitt yrke som legitimerad psykolog och är särskilt intresserad av hur naturen påverkar oss.
– Naturen ger oss större motståndskraft mot ångest och den har en lugnande effekt på oss. Det är troligen en anledning till att många söker sig ut just nu. Vi är gjorda för att vara ute, vi kommer ju från naturen. Det är i grund och botten en trygg plats för oss, tror jag.

Lugnande inverkan
För att verkligen ta vara på naturens lugnande inverkan kan man öva på att vara i stunden.
– Ta in nuet, observera en fjäril som flyger eller myror som jobbar. Det blir en slags mindfulness som kan vara effektivt om man känner mycket oro.
För det krävs handling och fokus just nu, för att må så bra som möjligt. Man behöver aktivt välja att se till sitt välmående när tiderna är oroliga. Som att gå utomhus på rutin och regelbundet höra av sig till nära och kära. Även om det är sorgligt att hålla fysiskt avstånd från barnbarnen när ni ses i lekparken, så kan det ändå vara ett viktigt möte som gör er alla gott.
– Man ska försöka att inte distansera sig ännu mer utan hålla kontakt på de sätt det går. Om du inte kan eller vill ses utomhus så är det jättebra att ha dagliga telefonsamtal med vänner och familj.
Susanna påpekar att det är viktigt att vara extra uppmärksam på sitt mående om man är en person som normalt har en tendens att exkludera sig.
Risk för ångest
– I denna isolering kanske ens ensamhet förstärks. Då finns större risk för ångest och nedstämdhet.
Susanna tipsar att man till och med kan strukturera upp sina sociala kontakter, så att de faktiskt blir av. Att man hörs på Skype eller telefon samma tid varje dag, nästan som om man skulle ses och ta en kaffe. Hon poängterar att också rutiner är viktigt för att må bra. Gå upp samma tid som du brukade göra. Duscha, klä på dig och ät en ordentlig lunch, även om du sitter och jobbar vid köksbordet eller inte arbetar alls. Försök göra dagarna så lika som innan coronan. Strukturlöshet är svårt och kan skapa mer oro.
– Det är också jätteviktigt med rörelse. Motion är ett motmedel mot depression, stress och ångest. Rör på dig varje dag om möjligt, helst utomhus. Kanske kan man ringa upp en kompis under en promenad, så känns det nästan som om man går tillsammans.
Telefon-promenad, vin-träffar framför Skype, till och med middag med sällskap i mobilkameran. Kreativiteten frodas i nuläget när umgänget sker digitalt. Samtidigt är det många som använder den extra hemma-tiden till att hinna med sådant som tidigare inte fått utrymme i vardagen, som att rensa, påta i trädgården, laga mat och renovera huset. Och det är helt rätt strategi, enligt Susanna.
Fylla tiden med annat
– Det går ju inte att trolla bort sin oro, men man kan försöka fylla tiden med annat som känns meningsfullt istället för att älta. Man får göra aktiva val. Är du väldigt stressad kring corona kanske du inte ska följa alla nyhetsinslag utan ägna din tid till att plantera nytt i trädgården i stället.
Men man får också vara rädd och orolig.
– Om du tillåter dig att känna dessa känslor kanske du kan acceptera att det är så och att det är okej. Så länge det inte genomsyrar allt. Framtiden är oviss och vi kan inte kontrollera den. Just nu får vi ta en dag i taget och försöka göra det bästa av varje dag, även om det kan kännas svårt. Att träffa nära och kära på en picknick med lite avstånd mellan filtarna är kanske bättre än ingenting alls?
Tänk på detta
- Det är viktigt att hålla två meters avstånd även ute i naturen.
- Om möjligt, välj ett naturområde dit du i första hand kan ta dig utan att använda buss eller tunnelbana.
- Har du minsta förkylningssymtom så stanna hemma.