Eva-Brita lät sig inte hindras av en bruten fot

En solig dag på Cypern slutade på sjukhus med foten i paket för Eva-Brita Mård. Med hjälp av vattengympa har hon stärkt upp musklerna och fått bättre balans efter olyckan – och nu ska hon ut och resa igen!

Tidig morgon på Cypern. Solen har gått upp och Eva-Brita och hennes man Stig är på väg ner till stranden. De går utomhustrappan ner. Sista trappsteget är förlängt och i vanliga fall är det inget konstigt, men idag händer något.

– Jag hade glömt bort att trappsteget var så långt och jag tog ett steg och landade helt fel på vänster fot och det gjorde ordentligt ont. Jag förstod direkt att det hade hänt något allvarligt, säger Eva-Brita.

Hennes man Stig kan intyga att det var ett elakt fall för han hörde sin fru skrika högt och det strömmade till folk för att hjälpa till. Någon ringde ambulans och en man som kom fram tog hennes fot och höll den högt.

– Han var brandman och det kändes väldigt tryggt och skönt att det fanns någon där som kunde sin sak, säger Eva-Brita.

De bodde i Ayia Napa men kördes till sjukhuset i en närliggande stad där hon genast kom in till röntgen och de kunde konstatera att foten var bruten.

– Det gjorde fruktansvärt ont men om jag bara låg still och ingen rörde foten gick det bra. Men annars var det hemskt, säger Eva-Brita.

Eva-Brita Mård

Ålder: 73

Bor: Katrineholm

Gör: Pensionär, före detta tekniker på Apoteket

Familj: Maken Stig, två döttrar, fyra barnbarn, hunden Keo

Eva-Brita lät sig inte hindras av en bruten fot
– Man blir ju vingligare med åren, säger Eva-Brita Mård.

På operationsbordet
Bara några timmar senare låg hon på operationsbordet och fick foten reponerad och gipsad. Både hon och maken fick ett dubbelrum på sjukhuset ett par dagar och sedan fick de åka tillbaka till hotellet. Men inte till samma, den där trappan klarade inte Eva-Brita att gå i.

– Men vi har varit på Cypern minst tjugo gånger så vi tog kontakt med ett annat hotell vi bott på och fick ett rum där. Det var inga problem. Till hemresan fick vi ändra våra platser på flyget så jag skulle kunna sträcka ut benet, säger hon.

Väl hemma på svensk mark skulle Eva-Brita åka till doktorn och gipsa om foten. Hon hade fått ett så kallat flyggips som är mer flexibelt ifall foten sväller under flygresan. Men det nya gipset satte de för hårt så det fick göras om. Eftersom inte foten kändes helt bra så valde de också att ta bort de skruvar som satts i foten och när de då röntgade henne såg läkarna att hon hade ytterligare ett brott på benet.

– Mitt på vaden framtill hade benet också gått av. På Cypern gipsade de ända upp till knäet så det läkte samtidigt, men det var ju lite konstigt att de inte sett det, säger Eva-Brita och skrattar.

Fallolyckor – därför drabbas vi:

  • Varje år vårdas cirka 50 000 personer över 65 år på sjukhus till följd av fallolyckor.
  • De som faller i hemmet är ofta äldre som gått upp på natten för att gå på toaletten och snubblat på en mattkant. Försämrad balans, syn och känsel i fötterna tros vara bidragande orsaker.
  • Balans hänger ihop med styrka, men det är inte bara muskelstyrkan som påverkar. Fler system i kroppen gör att vi med åldern blir sämre på att stå stadigt.
  • Örat talar till exempel om för hjärnan i vilken riktning vi befinner oss och muskelceller i våra leder vet i vilken position vi befinner oss. Alla dessa celler fungerar sämre med åren.
  • Genom träning kan man öva upp både kroppen och hjärnan och därmed förbättra balansen.

Försvagad i benet
I åtta veckor gick Eva-Brita med gipset och sedan togs det bort. Och då var förstås både benet och foten försvagad eftersom att hon inte använt de musklerna på länge. Hon fick rådet att börja träna vattengympa.

– Man blir ju vingligare med åren och jag hade nog känt innan fallet att jag hade fått lite sämre balans, så så fort jag kunde började jag med vattengympa. Först fick jag det på remiss från min läkare men nu bekostar jag det själv, berättar hon.

Nu går hon en gång i veckan och känner att balansen blir bättre för varje gång. Det varma vattnet i sjukhusets pool gör underverk för muskler och leder som behöver mjukas upp och stärkas. Hon har ett individuellt program som hon gör i 45 minuter.

– Jag känner att jag blir stadigare, framförallt när jag gör övningarna i poolen. Jag kan stå längre på ett ben och är stabilare. Det är en jätteskön träningsform i det varma vattnet, säger hon.

Eva-Brita lät sig inte hindras av en bruten fot
I åtta veckor var Eva-Britas fot gipsad. Efteråt var hela benet kraftig försvagat.

Rädd att trampa fel
Efter fallet har hon blivit lite försiktigare med var hon sätter fötterna. Ibland får Eva-Brita en känsla av att något dras åt inne i foten, vilket är obehagligt och gör att hon är lite rädd att trampa fel.

– Jag har blivit lite räddare efter fallet och jag går ofta och tittar i backen för att se var jag går. Att gå i skogen eller i terräng är lite svårt eftersom foten känns lite ostadig ibland, säger hon.

Men det hindrar inte henne och maken att leva och resa. Till våren drar de till Cypern igen, där de inte varit sedan fallet 2014.

– Nej, vi har varit på Menorca, en helt fantastisk ö. Men nu vill Stig åka till Cypern igen och då hänger jag med, säger hon och skrattar.

Scroll to Top