• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu är det dags att se över ditt influensaskydd

  Feber, huvudvärk, muskelvärk. Nu på hösten är det hög tid att se över sitt influensaskydd – särskilt som äldre. Men alla vaccin har inte samma skyddande verkan.

  Nu är det dags att se över ditt influensaskydd
  Foto: Shutterstock

  Plötsligt vaknar du med sårig hals och en smygande sjukdomskänsla i kroppen. Årets influensa är över dig! Men om du vaccinerar dig redan nu på hösten ökar chanserna att slippa eländet under den kommande influensasäsongen.

  Vad många inte vet är att olika vaccin skyddar mot olika typer av influensavirus. Det influensavaccin som har använts mest de senaste 50 åren innehåller tre olika typer av influensavirus - men möjligheten finns nu att skydda sig mot ytterligare en typ och på så vis få ett bredare skydd.

  Ett virus dominerar

  – När du vaccinerar dig mot influensa är det bra att välja ett vaccin som skyddar mot flera olika influensavirus. Även om det vanligtvis är ett specifikt influensavirus som dominerar varje säsong så är det svårt att förutsäga vilket det blir och det är dessutom flera olika influensavirus som sprids under en och samma säsong, säger Charlotta Zacharias som är ansvarig läkare på Vaccin Direkt.

  Charlotta Zacharias ser allvarligt på att så många äldre väljer att inte vaccinera sig.

  – Det är allvarligt att så få i gruppen 65 år eller äldre inte vaccinerar sig, speciellt eftersom denna patientgrupp är extra utsatt för att drabbas allvarligt av säsongsinfluensan. Ett influensavaccin erbjuder ett gott skydd och är en smart investering, säger hon.

  Allvarligt sjuka

  För även om de flesta tillfrisknar inom en vecka efter att sjukdomen har brutit ut, blir många personer varje år allvarligt sjuka av influensa. Detta gäller främst personer som har en underliggande riskfaktor som till exempel graviditet, kronisk hjärt- eller lungsjukdom eller nedsatt immunförsvar. Det är även vanligt att influensainfektionen ger en bakteriell lunginflammation hos äldre personer. 

  Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten personer som tillhör någon av riskgrupperna att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!