Nu är det dags att se över ditt influensaskydd

Feber, huvudvärk, muskelvärk. Nu på hösten är det hög tid att se över sitt influensaskydd – särskilt som äldre. Men alla vaccin har inte samma skyddande verkan.

Plötsligt vaknar du med sårig hals och en smygande sjukdomskänsla i kroppen. Årets influensa är över dig! Men om du vaccinerar dig redan nu på hösten ökar chanserna att slippa eländet under den kommande influensasäsongen.

Vad många inte vet är att olika vaccin skyddar mot olika typer av influensavirus. Det influensavaccin som har använts mest de senaste 50 åren innehåller tre olika typer av influensavirus – men möjligheten finns nu att skydda sig mot ytterligare en typ och på så vis få ett bredare skydd.

Ett virus dominerar

– När du vaccinerar dig mot influensa är det bra att välja ett vaccin som skyddar mot flera olika influensavirus. Även om det vanligtvis är ett specifikt influensavirus som dominerar varje säsong så är det svårt att förutsäga vilket det blir och det är dessutom flera olika influensavirus som sprids under en och samma säsong, säger Charlotta Zacharias som är ansvarig läkare på Vaccin Direkt.

Charlotta Zacharias ser allvarligt på att så många äldre väljer att inte vaccinera sig.

– Det är allvarligt att så få i gruppen 65 år eller äldre inte vaccinerar sig, speciellt eftersom denna patientgrupp är extra utsatt för att drabbas allvarligt av säsongsinfluensan. Ett influensavaccin erbjuder ett gott skydd och är en smart investering, säger hon.

Allvarligt sjuka

För även om de flesta tillfrisknar inom en vecka efter att sjukdomen har brutit ut, blir många personer varje år allvarligt sjuka av influensa. Detta gäller främst personer som har en underliggande riskfaktor som till exempel graviditet, kronisk hjärt- eller lungsjukdom eller nedsatt immunförsvar. Det är även vanligt att influensainfektionen ger en bakteriell lunginflammation hos äldre personer. 

Därför rekommenderar Folkhälsomyndigheten personer som tillhör någon av riskgrupperna att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. 

Vad kostar det?

Priserna för ­vaccination mot ­säsongsinfluensan skiljer sig åt mellan olika landsting.  I Västra Götaland betalar du till exempel 100 kronor om du tillhör en riskgrupp. För övriga kostar det 180 kronor.

I Stockholms läns landsting och Region Skåne är det gratis för gravida, kroniskt sjuka och personer födda 1952 eller tidigare. Andra betalar 100 kronor samt en tilläggsavgift beroende på vilket vaccin du väljer.

Kontakta din vårdcentral eller vaccinationsmottagning för prisuppgift på din ort.

Du tillhör en riskgrupp om du…

är över 65 år

har en hjärtsjukdom

har en lungsjukdom, till exempel KOL eller astma

har diabetes

har ett kraftigt nedsatt immunförsvar

har kronisk lever- eller njursvikt

har kraftig övervikt

har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen

har ett flerfunktionshinder

Visste du att ..

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendation väljer en miljon pensionärer att inte skydda sig mot influensa. 

Du bör vaccinera dig på hösten innan influensavirusen börjar cirkulera och säsongsinfluensan bryter ut.

Scroll to Top