• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Maries hälsoresa började med en god fet sås

  Marie blev 30 kilo lättare och fri från sina diabetesmediciner genom att strunta i dietistens kostråd som bara gjorde henne hungrig och sötsugen. Istället började hon äta mer fett och mindre sött och fick förbluffande hälsoförbättringar …

  Maries hälsoresa började med en god fet sås
  Marie har svårt att beskriva den lycka hon kände när den nya kosten funkade så bra. Redan efter en månad hade hon gått ner flera kilo.

  Efter en bilolycka blev Marie Söhrman delvis handikappad och med orörligheten och skador kom övervikten. Nästan samtidigt för tio år sedan drabbades hon och maken Kjell av diabetes typ 2. I många år förde Marie en tröstlös kamp mot övervikt och sötsug, och senare också högt blodsocker och diabetes typ 2.
  – Livsstilen var snabbmat, läsk och godis och vi utvecklade båda det metabola syndromet som är riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom och diabetes typ 2. Till slut åt jag 15 olika tabletter om dagen mot diabetes, magproblem, högt blodtryck och högt kolesterol. Jag trodde aldrig jag skulle bli frisk eller få må bra igen, säger Marie Söhrman.

  För många kanske namnet klingar bekant. Marie Söhrman var många år kläddesigner och tillsammans med Christer Lindarw skapade hon omtalade och glittriga scenkläder åt bland andra After Dark, Lill-Babs och Lill Lindfors. En allvarlig bilolycka i slutet av 80-talet blev slutet på hennes framgångsrika karriär och livet i Stockholms kändiskretsar.
  – Efter flera försök att gå ner i vikt gav jag upp. Jag blev orörlig efter olyckan och inte heller orkade jag laga mat utan åt halvfabrikat och snabbmat.

  Såg gravid ut 

  – Jag blev tjock och fet och var till slut lika rund om magen, som om jag var gravid. Det var väldigt jobbigt och jag mådde inte bra.

  – Jag mådde illa för jämnan, fick magbråck och led av sura uppstötningar. Numera har Marie inga sådana besvär. Som mest vägde hon 99 kilo.

  Fyra år efter olyckan lämnade Marie storstaden för ­lugnet i Värmland. Där mötte hon sin stora kärlek i den nio år äldre mjölkbonden Kjell Sundström, som på fritiden var gitarrist i blåbyxbandet Bonnrock, ett gäng bönder som livade upp logdanserna i trakterna i Värmland med omnejd. 
  – Det var mitt livs lyckligaste ögonblick även om det dröjde innan jag förstod att jag var kär. Vår bakgrund såg ju så olika ut. Kjell har gett mig ett nytt liv.

  För lite mer än tio år sedan märkte Marie att något var fel med hälsan. Hon sprang på toaletten hela tiden och var trött för jämnan. Hon vände sig till vårdcentralen där doktorn tog ett enkelt blodprov och konstaterade att hon fått diabetes typ 2. 
  – Typiskt tänkte jag, men blev inte särskilt förvånad, både mamma och farmor fick ju diabetes med åren.

  Lättprodukter – katastrof

  Som behandling fick Marie tabletter för att stärka den egna insulinproduktionen. Hos en dietist fick hon kostrådet att äta enligt tallriksmodellen.
  – Jag skulle byta ut Bregott mot Becel och hålla mig till lättprodukter. Som mellanmål kunde man äta fruktkräm. Jag kämpade på men blev bara tjockare och mådde sämre. 

  Märkligt nog insjuknade även maken Kjell i diabetes typ 2. Trots att både han och Marie försökte äta enligt råden mådde ingen av dem bra. 
  – Samtidigt kämpade jag med ständigt sötsug och var hungrig för jämnan. Tankarna kretsade kring goda bullar och sötsaker. 

  Eftersom Marie led av kronisk värk hade hon svårt att motionera. Dessutom började hennes mage krångla. Till slut åt hon 15 olika tabletter varje dag mot diabetes, magproblemen, högt blodtryck och högt kolesterol.
  – Jag mådde illa för jämnan, fick magbråck, sura uppstötningar och på vissa tänder gick tandhalsarna sönder och blottlades. Jag var i uselt skick.

  För fem år sedan kom vändpunkten. En bekant började laga lågkolhydratkost åt Marie och Kjell på träffarna kring ett bokprojekt hemma på gården. LCHF var på modet och deras nyfikenhet väcktes.
  – Hon bjöd på kyckling och lax med gräddsås, det var ­underbart gott. Bara på några dagar kände vi skillnad, vi mådde bättre och började gå ner i vikt. 

  De bestämde sig för att fortsätta med lågkolhydratkost och googlade på nätet efter recept.
  – I början hade jag svårt att bli av med sockersuget. Jag var ju en riktig sötegris och kunde trycka i mig äggtoddy och guldnougat. Det tog en månad så var sötsuget borta. Jag blev mätt på ett helt ­annat sätt än förr.

  Vid starten vägde Marie 99 kilo. Efter en månad hade hon gått ner flera kilo. På ett och ett halvt år försvann nästan 30 kilo! Idag väger hon omkring 70 kilo.
  – Det går inte att beskriva den lycka jag kände. Magen blev bättre och jag slapp sura uppstötningar och behövde inte längre äta Losec.

  När Marie och maken Kjell blev bjudna på god LCHF-kost väcktes deras nyfikenhet. Idag är båda symtomfria diabetiker och normalviktiga.

  Firade med bröllop

  Undan för undan kunde hon även dra ner på alla mediciner. Blodsockret blev normalt, likaså långtidssockret sjönk till strax under gränsvärdet.
  – Jag åt mig sjuk för jag visste inte bättre. Hade jag inte börjat med lågkolhydratkost hade jag kanske varit tjockare och magopererad idag. Och kanske hade jag tvingats ta ­insulinsprutor.

  På läkarbesöket konstaterade en förvånad läkare att Marie var symtomfri.
  – Han sa att jag inte längre behövde äta mediciner!

  Maken Kjell gjorde samma viktresa och gick ner 17 kilo. Även han blev symtomfri från diabetes typ 2. Något de bestämde sig för att fira med att gifta sig.
  – Vi ville fira vår kärlek och nyvunna hälsa. Äntligen kunde vi ju ta ett vackert brudfoto.

  De äter strikt lågkolhydratkost, eller LCHF. Det innebär att de utesluter socker och ­sädesslag. Grönsaker, som ­vitkål, broccoli, avokado och blomkål ersätter potatis, ris och pasta. De äter också ägg, frön och nötter och mer fett, till exempel smör och andra fullfeta mejeriprodukter.
  – Det känns riktigt bra att vi använder bondens produkter i maten. Jag har halverat portionerna mot förr och sötsuget är verkligen helt borta!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!